Kırıkkale’de, hububatta 2020 yılı sezonu başladı

Kırıkkale’de, hububatta 2020 yılı sezonu başladı
Kırıkkale’de, çiftçilerin ve tüccarın merakla beklediği hububatta 2020 hasat sezonu başladı. Delice Çerikli, Karakeçili, Keskin ilçesinde bazı köylerde ve Çelebi ilçeleri başta olmak üzere birçok noktada biçerdöverler...

Kırıkkale’de, çiftçilerin ve tüccarın merakla beklediği hububatta 2020 hasat sezonu başladı. Delice Çerikli, Karakeçili, Keskin ilçesinde bazı köylerde ve Çelebi ilçeleri başta olmak üzere birçok noktada biçerdöverler arpa hasadına başladı. Son günlerde etkili olan yağışlar hasada ara vermek zorunda bırakırken, yağışlar öncesinde meydana gelen sam rüzgarının verimi olumsuz etkilediği gözleniyor. Hasat sezonuyla birlikte TMO ve tüccarların alımlara başladığını belirten Kırıkkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Harun Sümer, “2020 hububat hasat sezonumuz ülkemize, çiftçimize ve tüccarımıza hayırlı, uğurlu ve bereketli olmasını diliyorum” ifadesini kullandı. Y

AĞIŞLARLA ARA VERİLDİ

Son zamanlarda Kırıkkale genelinde meydana gelen yağışların hasadı olumsuz etkilediğine işaret eden Ticaret Borsası Başkanı Sümer “Başlayan hasat sezonumuza yağmurlar dolayısıyla ara verilmek zorunda kalındı. Yağmurların kesilmesi ve tarlada bulunan başakların kurumasıyla birlikte hasat sezonumuz yeniden başlayacak. Bu yağışlar bugünden sonra yüksek kesimler hariç diğer kesimlerdeki buğdaylara zarar verecektir. Umarım kısa zamanda yağışlar diner de hasat kaldığı yerden devam eder” diye konuştu.

SAM VERİMİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Ramazan Bayramı sonrasında yaşanan sam rüzgarlarının hasadı olumsuz etkilediğinin gözlendiğine dikkat çeken Başkan Sümer “Hububatta bir kısım bölgelerde sam vurgunu yaşandı. Buda verim kaybına neden oldu. Örneğin Delice-Çerikli’de Arpanın verimi dönüme 150-200 KG seviyesine düştü. Bu düşük bir oran, çünkü normalinde 300 KG’ın altına düşmemesi gerekiyor” sözlerine yer verdi. TMO ve Tüccarların alımlara başladığını belirten Başkan Sümer, Arpanın taban 1220 TL ile 1275 TL’den işlem gördüğünü, Buğday’ın ise (yemlik) 1425 TL, 1 grup 1650 TL’den işlem gördüğünü söyledi.

DANE KAYBINA DİKKAT

Biçerdöverle ilgili hasatta dikkat edilmesi gereken konuların Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından ilgili kişilere iletildiğini belirten Başkan Sümer, hasatta dane kaybının asgari düzeyde olması konusunda denetimlerin sezon boyunca devam edeceğini vurgu yaptı. Sümer, biçerdöver ile hasatta dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan birinin, dane kaybının önlenmesi için yapılacak çalışmaların olduğunu söyleyerek, bu çalışmaların baş aktörleri olan biçerdöver operatörlerine büyük sorumluluklar düştüğünü sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 244 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.