Karma sistem yanlışından dönülmeli
TÜED Başkanlar Kuruluna Katılan Kırıkkale Şube Başkanı Zekeriya Aytekin toplantının sonuç bildirisini kamuoyu ile paylaştı. Başkan Aytekin “ Emekli aylık hesaplamalarına tek bir sistem getirilmeli. Karma sisteme göre emekli aylıkların hesaplanması yanlışından dönülmeli ve "İNTİBAK" yapılarak bütün dönemlerde oluşan eşitsizliklere çözüm getirilmesi talep edilmiştir” diye konuştu.
TEK BİR AYLIK HESAPLAMA SİSTEMİ GETİRİLMELİ
Ankara’da, TÜED Genel Merkez Toplantı Salonu'nda yapılan Başkanlar Kurulu Toplantısı’nda, ülkenin ve emeklilerin sorunları kapsamlı olarak değerlendirildiğini belirten Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Kırıkkale Şube Başkanı Zekeriya Aytekin “Sosyal güvenlik mevzuatında yapılan her bir değişikliğin emekli aylıklarını küçülttüğünden, emekli aylıklarının hesaplanmasında tek bir sistemin getirilmesinin talep edildiği, Başkanlar Kurulu Bildirisinde; karma sisteme göre emekli aylıkların hesaplanması yanlışından dönülmesi ve "İNTİBAK" yapılarak bütün dönemlerde oluşan eşitsizliklere çözüm getirilmesi talep edilmiştir. Emekli olunan tarihlere bakılmaksızın, prim kazancı ve prim ödeme gün sayıları eşit olanlara, eşit aylık ödenmesi için intibak yapılmalıdır. Her yıl aylıkları düşüren emekli aylığı hesaplama sistemi değiştirilmeli, çalışılan dönemler için “tek bir aylık hesaplama sistemi” getirilmelidir” ifadesini kullandı.
ALT SINIR AYLIK BAĞLAMA ORANI YÜZDE 70 OLARAK BELİRLENMELİDİR
Başkan Aytekin “Karma sisteme ve TÜFE’ye endeksli yüzdeli artışlar sayesinde bugün en düşük emekli aylığı, asgari ücretin yarısına denk gelmektedir. Emeklilerin insan onuruna yaraşır bir şekilde yaşayabilmesi için en düşük emekli aylığının asgari ücretten az olmaması gerekmektedir. TÜFE’ye endeksli yüzdeli zamlar, aylıkları düşük olan emeklilerimizi mağdur eden bir sisteme dönüştüğünden, 5510 sayılı Kanunun 55. maddesi değiştirilmeli ve seyyanen zamlar ile birlikte refahtan da pay verilmelidir. Emekli aylıklarında, sosyal ödemelerinde norm ve standart birliğinin sağlanması için 506 Sayılı Kanun döneminde olduğu gibi, gösterge sistemine geçilmeli ve alt sınır aylık bağlama oranı yüzde 70 olarak belirlenmelidir. Vergi iadesinin yerine getirilen ve yüzde 4-5 arasında değişen oranlarda verilmekte olan ek ödemeler günümüzde değerini yitirdiğinden, KDV ve ÖTV oranları esas alınarak yüzde 10’a yükseltilmelidir”.
TOPLU SÖZLEŞME HAKKI TANINMALI
“Emeklilerimizin ödemiş oldukları katkı payları, emeklilerin ödeme gücünü aşmıştır. Çalıştığı dönemlerde yüzde 12 sağlık primi ödeyen emeklilerimiz, sağlık hizmeti aldığında çeşitli adlar altında kesilen katkı paylarından muaf tutulmalıdır. Emeklilere ödenen bayram ikramiyeleri günün koşullarında yetersiz kalmaktadır. Sosyal yardımlar gibi bayram ikramiyeleri de bir artış sistemine endekslenmelidir. Mevzuatımızda artışı düzenlenmeden getirilen bayram ikramiyeleri, TÜFE’ye endekslenmelidir. Çalışırken ödenen aile yardımı emekli olunduğunda kesiliyor. Oysa ki; emekli sadece işinden emekliye ayrılır, ailesinden değil. Aile yardımının emeklilik döneminde de devam etmesini sağlayacak mevzuat değişikliklerine gidilmelidir. TÜED’in 10 yıl süren hukuk mücadelesi sonucu kazanılmış, ancak günümüzde yetersiz kalan promosyon ödemelerinin artışını öngören bir güncelleme yapılmalı ve bu ödemeler adil bir artış sistemine endekslenmelidir. Bankalarla yapılan pazarlık sürecinde emekliler de masada olmalıdır. Aylık geliri, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan asgari geçim standardının veya yasal Asgari Ücret’in altında kalan emeklilerimize, kira desteği sağlanmalıdır. Emeklilerin “Sendika Hakkı” Anayasal bir hak ve özgürlüktür. Emeklilerin örgütlenmesinin önündeki engeller kaldırılmalı ve toplu sözleşme hakkı tanınmalıdır” dedi. HABER: Elif Önal
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.