DÜNYA KOAH GÜNÜ'NDE FİDAN DİKTİLER

DÜNYA KOAH GÜNÜ'NDE FİDAN DİKTİLER
 Muhabir
Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığına bağlı Kronik Hastalıklar ve Yaşlı Sağlığı Birimi personeli tarafından 15 Kasım Dünya KOAH günü nedeniyle il müdürlüğü bahçesinde farkındalık...

Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığına bağlı Kronik Hastalıklar ve Yaşlı Sağlığı Birimi personeli tarafından 15 Kasım Dünya KOAH günü nedeniyle il müdürlüğü bahçesinde farkındalık oluşturmak için fidan dikildi.

[caption id="attachment_143483" align="alignnone" width="627"]DÜNYA KOAH GÜNÜ'NDE FİDAN DİKTİLER - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri DÜNYA KOAH GÜNÜ'NDE FİDAN DİKTİLER - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri[/caption]

KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı), akciğer dokusunun uzun süreli hasarının yol açtığı hava yolu daralması neticesinde gelişen; öksürük, balgam ve ilerleyici nefes darlığı ile karakterize; yaygın, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığıdır.

Hastalık hakkında yapılan büyük çaplı araştırmalara göre, dünyada KOAH sıklığı yüzde 10,3 olup her yıl yaklaşık 3 milyon kişi KOAH nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Ülkemizde, 2017 yılında yapılan “Türkiye Hane Halkı Sağlık Araştırması: Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Risk Faktörleri Prevalansı” çalışmasında 15 yaş ve üstü yetişkinlerin yüzde 3,6’sının şimdiye kadar bir doktor tarafından KOAH tanısı aldığı tespit edilmiştir. TÜİK tarafından yayımlanan 2022 yılı verileri ise solunum sistemi hastalıklarının, %13,5 ile ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer aldığını, bu ölümlerinin yüzde 4’ünün KOAH nedeniyle gerçekleştiğini ortaya koymaktadır.

Tüm dünyada KOAH gelişimine neden olan en önemli risk faktörü tütün kullanımı ve her türlü tütün dumanına (sigara, nargile, puro, elektronik sigara, ısıtılmış tütün ürünleri gibi) maruz kalmaktır. Hastaların %90’ndan fazlasında tütün ve tütün ürünleri temel nedendir. Bunun yanında; odun, kömür, petrol, gaz gibi fosil yakıtlarla tezek gibi biyokütle yakıtlarının dumanına maruz kalma ve hava kirliliği gibi solunum yolu irritanları da önemli risk faktörleri arasında yer almaktadır.

KOAH'ın tanısı, sağlık kurumlarında basit ağrısız bir test olan “nefes ölçüm testi” ile kolayca konulabilir.  Teşhis, solunum fonksiyon testleri kullanılarak hava akımında azalmaya yol açan tıkanıklığın belirlenmesi yoluyla doğrulanabilir. Öncelikli olarak belirtmek gerekir ki KOAH’ta akciğer fonksiyonlarındaki hızlı bozulmayı yavaşlattığı ispatlanan tek girişim sigaranın bırakılmasıdır. Hastalığı tedavi etmenin temel amaçları arasında hastalığın bulgularını hafifletmek, solunum yollarındaki hasarı azaltmak ve akciğerlerin oksijenlenmesini düzeltmek yer almaktadır.

Bu bağlamda, hastanın;

-Hastalık hakkında bilgilendirilmesi ve tedaviye katılım sağlaması için cesaretlendirilmesi,

-Hastalığın seyrini kötüleştiren alevlenmelerden ve zatürreden korunması için grip ve zatürre aşılarını yaptırması,

-Aktif yaşam biçimini benimsemesi,

-Tütün ve tütün ürünlerini bırakması için desteklenmesi,

-Nefes açıcı etkisi olan, “inhaler” olarak adlandırılan ve solunum yolu ile uygulanan ilaçları düzgün ve düzenli kullanması oldukça önemlidir.

Akciğerlerinizi sağlıklı tutabilmeniz ve sağlıklı nefes alabilmeniz için;

•Tütün ve tütün ürünlerini kullanmamanızı,

•Soluduğunuz ortamın havasını temiz tutmanızı,

•Düzenli ve dengeli beslenmenizi,

•Düzenli egzersiz yapmanızı,

•Yaş grubunuza uygun aşılarınızı yaptırmanızı,

•Sağlığınız için geç kalmadan doktorunuza başvurmanızı tavsiye ediyoruz.

Nefes Almak Hayattır, Erkenden Harekete Geçin.

Bu haber toplam 18 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.