ATA TOHUMU BANKASI KURULDU
Kırıkkale’de proje kapsamında kurulan ofiste 16 türe ait 56 çeşit sebze ve bakliyat ata tohumları muhafaza edilecek
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan Yerel tohumlarımızı değerlendirme projesi kapsamında ‘Ata Tohumu Bankası’ kuruldu. Proje çalışmaları kapsamında, Kırıkkale genelinde sahada yapılan çalışmalarda, 120 çiftçiyle bire bir görüşmeler sonucunda 16 türe ait 56 çeşit sebze ve bakliyat tohumu tespit edilerek toplandı ve kayıt altına alındı.
ATA TOHUMLARIMIZA SAHİP ÇIKMALIYIZ
Kırıkkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü binasında hizmete giren ve yerel ata tohumlarının muhafaza edilebilmesi için hayata geçirilen Ata Tohumu Bankası açılışına Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, İl Müdürü Sırrı Yılmaz ve diğer yetkililer katıldı. Dünyanın tohum çeşitliliğinin önemli kısmının kaybedilmek üzere olduğunun altını çizen Vali Tekbıyıkoğlu, Ata Tohumlarına sahip çıkılmasının büyük önem arz ettiğini kaydetti. Vali Tekbıyıkoğlu, “Biliyorsunuz dünya tohum çeşitliliğinin çok önemli bir kısmını kaybediyor. Yani bundan yüz yıl öncesi olan tohumların çok ama çok büyük bir kısmını yer yüzü coğrafyası kaybetti. Binlerce yıl kendi kendini tekamül ederek oluşan tohumlar elimizden gitti ve yok oldu. Dünya bu konuda çok şansız günler yaşıyor. Peki dünya milletleri ve devletleri bu konuda ne yapıyor; kendi tohumlarına, ataerkil tohumlarına sahip çıkmaya çalışıyor. Bizde Kırıkkale ili olarak, kendi ilimize özgü olarak, ata tohumlarımızı il müdürlüğümüz bünyesinde bir banka oluşturarak muhafaza etmenin, önemli bir vazife olduğunu değerlendik. Ve tohum bankası oluşturduk. Ellerinde orijinal geçmişten kalan muhafaza ettikleri tohumları varsa il müdürlüğümüze teslim edip bunun üretimine katkıda bulanabilirler” diye konuştu.
ATALARIMIZDAN BİZE MİRAS KALAN YEREL ÇEŞİTLERİMİZ
Törende proje hakkında bilgi veren Tarım ve Orman İl Müdürü Sırrı Yılmaz “Makamınızın talimatlarıyla Mayıs 2022 tarihinde başlatılan ve Müdürlüğümce yürütülmekte olan "Yerel Tohumlarımızın Değerlendirilmesi Projesi" ile Atalarımızdan bizlere miras kalan yerel çeşitlerimize ait tohumların ortaya çıkarılması, yöremize ait çeşitlerimizin toplanarak yerelde ve tohum gen bankasında muhafaza altına alınması, özlenen tatların yeniden sofralarda yerini alması ve üretimlerinin devamlılığının sağlanmasıyla yerel tohumlar konusunda farkındalık oluşturulması amaçlanmıştır. Bu kapsamda Müdürlüğümüz TARYAD biriminde Proje Ofisi kurularak, proje ekibi oluşturulmuş, ön araştırma ve saha çalışmalarımız yapılarak proje çalışma takvimimiz oluşturulmuş ve ardından proje çalışmalarına başlanılmıştır” ifadesini kullandı.
ÜLKE GENELİNDE İLK OLMA ÖZELLİĞİ BULUNUYOR
İl Müdürü Yılmaz “Proje ekibi ile Bakanlığımız Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesindeki Türkiye Tohum Gen Bankası ziyaret edilmiş, bu proje çalışmaları çerçevesinde işbirliği yapılması görüşülmüş ve mutabakat sağlanmıştır Türkiye Tohum Gen Bankası tarafından Bakanlığımız kanalı ile Gıda ve Tarım İçin Uluslararası Bitki Genetik Kaynakları Sekretaryasına (FAO'ya) ITPGRFA Fonu 1. Aşama başvurusu yapılmıştır. İlk aşama geçildiği takdirde ayrıntılı proje başvurusu yapılacak olup, bu projede ilimizin de paydaş olarak yer alması sağlanmıştır. Bu bağlamda projemiz ülkesel anlamda bir ilk olma özelliği taşımaktadır. Ayrıca, Müdürlüğümüz olarak İl Özel İdaresine Yerel tohumlarımızın Değerlendirilmesi Projesi sunulmuş ve tohum temini için valiliğimizce ödenek ayrılmıştır”.
16 TÜRE AİT 56 ÇEŞİT SEBZE VE BAKLİYAT TOHUMU
Proje çalışmaları kapsamında, Sahada yapılan çalışmalarda, 120 çiftçiyle bire bir görüşmeler sonucunda 16 türe ait 56 çeşit sebze ve bakliyat tohumu tespit edilerek toplandı ve kayıt altına alındı. İl Müdürü Yılmaz “İlimiz genelinde yerel olarak tespit edilen tohumların üretiminin çiftçi eliyle yapılması ve yaygınlaştırılması amacıyla belirlediğimiz çiftçilere topladığımız bu tohumlardan bazılarını (domates-biber-patlıcan-karpuz ve kavun) fide olarak, diğerlerini ise tohum olarak dağıtımı yapılarak üretimleri gerçekleştirilecektir. Belirlediğimiz bu çiftçilere dağıtacağımız fide ve tohumlar ile 2023 yılı bahar ayında sözleşme yapılarak. Müdürlüğümüz teknik elemanları ve proje ekibi gözetiminde tekniğine uygun üretimlerinin yapılması sağlanacaktır. Tohum yetiştiriciliği tekniğine uygun olarak üretilen yerel tohumların hasadı yapılarak, uygun olmayanlar ayıklanarak, elde edilen nitelikli tohumlar bir sonraki üretim sezonunda belirlenmiş üreticilere dağıtımı yapılacak, böylece sürdürülebilir üretim döngüsü sağlanacaktır. Bu çeşitlerden alınan tohumlar İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde oluşturulan yerel tohumlar muhafaza odasında saklanmaktadır. Ayrıca; 2023 yılı hasat döneminde belirleyeceğimiz ve temin edeceğimiz yerel ve ata tohumlarımızın bir seti Ankara Türkiye Tohum Gen Bankasında Muhafaza altına alınacaktır. Projemizin ve yerel tohumlarımızın tanıtımı kapsamında, afişler broşürler hazırlanarak, sosyal medya dokümanları oluşturulmuştur” dedi. HABER: Mehmet Erkoç
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.