ADALET İNSANIMIZA MUTLULUK VERMELİ

ADALET İNSANIMIZA MUTLULUK VERMELİ
Milliyetçi Hareket Partisi Merkez (MHP) Disiplin Kurulu Başkanı ve Kırıkkale Milletvekili Av. Halil Öztürk; TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmekte olan Adalet Bakanlığı 2022 Yılı Bütçesi üzerine MHP adına konuşma...

Milliyetçi Hareket Partisi Merkez (MHP) Disiplin Kurulu Başkanı ve Kırıkkale Milletvekili Av. Halil Öztürk; TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmekte olan Adalet Bakanlığı 2022 Yılı Bütçesi üzerine MHP adına konuşma yaparak; hukukta “ide” olarak kabul edilen “adalet” kavramının esasen, mutluluğun veya yaşam kalitesinin de hukuksal görünümü olduğunu dile getirdi.

BAKANLIĞIN 2022 BÜTÇESİ ADALET ÇALIŞANLARININ BEKLENTİLERİNİ KARŞILASIN

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapmış olduğu konuşmasını şu şekilde sürdüren Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk: “Hâkimlerimiz, savcılarımız, infaz koruma memurlarımız, kâtiplerimiz, mübaşirlerimiz, icra ve denetimli serbestlik çalışanlarımız, kamu avukatlarımız ve daha nice adalet görevlimizin gözü kulağı bugün görüşmekte olduğumuz Bakanlığın 2022 yılı bütçesindedir. Zira; adalet hizmetlerinin yürütülmesinde önemli sorumluluk yüklenen, zor şartlarda fedakârca ve mesai mefhumu gözetmeksizin görev yapan adalet personeli ile ceza infaz kurumlarında çalışan personelin özlük haklarında iyileştirilmeler beklenmektedir.” dedi.

SÖZLEŞMELİ İNFAZ KORUMA MEMURLARINA VE DİĞER SÖZLEŞMELİ ÇALIŞANLARA KADRO VERİLSİN

Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki konuşmasında sözleşmeli infaz koruma memurlarına ve Bakanlık bünyesindeki diğer sözleşmelilere kadro verilmesini isteyen MHP’li Öztürk; “Aynı ortamda, aynı işi yaptıkları için infaz koruma memurlarımıza öncelikle güvenlik güçlerimizin sahip olduğu özlük ve ekonomik şartları sağlanmalıdır. Yine infaz koruma memurlarımıza yeterli mesai ücreti verilmesi, yıpranma hakkının tanınması, rotasyona tabi çalışma sisteminin getirilmesi, lojman ve kreş imkânının sağlanması ve en önemlisi, emekli olduklarında yeterli emekli maaşı alabilmeleri de sağlanabilmelidir. Diğer taraftan; adalet personelinin kendi unvanları içerisindeki talepleri, çözüm bekleyen haklı beklentileri, bu bütçe döneminde karşılanmalıdır.” diyerek, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda “Adalet Hizmet Sınıfı” oluşturulmasını istedi.

YÜKSEK MAHKEMELERİN BAŞARISI İÇİN ÜYELERİN GÖREV SÜRESİ ARTSIN

Yargıtay ve Danıştay üyeliğinde görev süresinin 12 yıl ile sınırlı olduğunu hatırlatan MHP’li Öztürk; “6 yıl sonra yüksek yargı üyelerinin yarısı ve en kıdemlileri emekli olacak veya kürsüye dönmek zorunda kalacaklardır. Deneyimli ve kıdemli üyelerin, mahkemelerden ayrılmaları yargıyı olumsuz etkileyecek, yüksek yargı; bu üyelerden en verimli oldukları dönemde faydalanamayacaktır. Bu sebeple; yüksek mahkeme üyelerinin görev sürelerindeki 12 yıl sınırının artırılması bu mahkemelerin başarısı için önemlidir.” diyerek,  tetkik hâkimlerinin; tayin, terfi, özlük hakları vb. gibi konularda HSK’ya değil, yüksek mahkemelere bağlanmasını ifade etti.

HÂKİM VE SAVCILARA COĞRAFİ TEMİNAT YASALAŞSIN

Adalet Bakanlığı 2022 Yılı Bütçesi üzerine MHP adına yaptığı konuşmasında hâkim ve savcıların beklentilerine de değinen Öztürk; “ Belirli bir mesleki kıdeme sahip hâkim ve savcılar için coğrafi teminat düzenlemesi, halen beklenmektedir. Hâkim ve savcıların, özlük hakları iyileştirilmeli ve mesleki gelişmeleri takip edebilmeleri, niteliklerinin artırılması için hizmetçi eğitim faaliyetlerinde devamlılık mağduriyet yaratılmadan sağlanabilmelidir. Hâkim ve savcıların örgütlü suçlar, haksız rekabet, döviz işlemleri, sigortacılık, kara para aklama, sermaye piyasası suçları gibi bazı özel alanlarda uzmanlaşması temin edilmelidir.” dedi.

KAMUDA STAJ MAĞDURU AVUKATLARA SAHİP ÇIKTI

TBMM’de yaptığı konuşmasında kamuda staj mağduru hukuk mezunlarına değinen MHP’li Öztürk; “Nisan 2020’de Sayın Cumhurbaşkanımız kamu kuruluşlarında en az üç yıl kıdemi olan çalışanların görev süreleri içerisinde avukatlık stajı yapabilecekleri yönünde açıklaması bulunmaktadır. Bu bakımdan, kamuda çalışırken hukuk eğitimini tamamlayanlara mağduriyet yaşamadan staj yapma imkânı bu bütçe döneminde sağlanabilirse çok sayıda beklentiyi de karşılamış olacağız. Diğer taraftan; adalet mezunu olan engelli gençlerimizin, Bakanlığın merkezî atamalarında “Adalet Bakanlığı” nitelik koduyla tercih yapabilmelerine imkân sağlanabilmelidir. Yine, bu hak tüm adalet meslek lisesi ve adalet meslek yüksekokulu mezunları için de kullanılabilmelidir.” dedi.

ÖZTÜRK’TEN ADALET BAKANI’NA SORULAR

Komisyon görüşmelerinde Adalet Bakanı’na bazı sorular da yönelten milletvekili Halil Öztürk bu kapsamda; Eylül 2020’de İşyurtları Kurumu’na devredilen Kırıkkale Çelebi’deki süt fabrikasının ne zaman işletmeye alınacağını; İşyurtları Kurumu tarafından infaz ve koruma memurlarına bu sene teşvik ve kâr payı ödemelerinin ne zaman yapılacağını sorarak, 2022 yılı Adalet Bakanlığı Bütçesinin hayırlı olmasını diledi. HABER: Mehmet Erkoç

Bu haber toplam 29 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.