30 BİN PROJE ARASINDAN SEÇİLDİ

30 BİN PROJE ARASINDAN SEÇİLDİ
KIRIKKALE LİSESİ TÜBİTAK 2204-A BÖLGE FİNALİNDEKırıkkale Lisesi matematik öğretmeni Dr. Nevin Bilgiçli danışmanlığında Kırıkkale Lisesi öğrencisi Ekrem Musab Arslan’ın Başaran Anadolu Lisesi öğrencisi Muhittin Ahmet...

KIRIKKALE LİSESİ TÜBİTAK 2204-A BÖLGE FİNALİNDE

Kırıkkale Lisesi matematik öğretmeni Dr. Nevin Bilgiçli danışmanlığında Kırıkkale Lisesi öğrencisi Ekrem Musab Arslan’ın Başaran Anadolu Lisesi öğrencisi Muhittin Ahmet Akçay ile beraber hazırladığı “Özgün Blok Şifreleme Algoritmasının Tasarımı ve Performansının   Araştırılması” isimli matamatik projesi, Tübitak 2204-A Lise öğrencileri araştırma projeleri yarışmasında 30 bin civarı proje arasından seçilerek Ankara bölge finaline katılmaya hak kazandı. Proje ekibi bölge finalinde Kırıkkale’yi matematik alanında temsil edecek.

GÜVENLİK VE GİZLİLİĞİN SAĞLANMASI

Proje hakkında bilgi veren danışman öğretmen Dr. Nevin Bilgiçli, Proje konusunun matematiğin alt dalı olan kriptoloji (şifreleme bilimi) ile ilgili olduğunu söyledi. Dr. Bilgiçli “Şifreleme tarih boyunca güvenlik ve gizliliğin sağlanması amacıyla kullanılmıştır. Geçmişte daha çok askeri bilginin düşman kuvvetlerden korunması için el yapımı şifreleme araçları kullanılmıştır. Makineleşme ve  bilgisayarın icadı ile birlikte şifreleme biliminin askeri alandaki önemi devam etmekle birlikte internet üzerinden yaptığımız her türlü alışveriş, e-devlet uygulamaları, e-posta gönderilmesi gibi pek çok alanda kullanıldığından günlük yaşamımızın da vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Konunun önemini farkeden öğrencilerimiz, “ Kendimize ait kullanışlı ve olabildiğince güvenli olan bir blok şifreleme algoritması oluşturabilir miyiz? ” sorusundan yola çıkarak çalışmalara başlamıştır” ifadesini kullandı.

ALGORİTMANIN YAZILIMINI YAPTILAR

Bilgiçli, “Projenin tasarım kısmında öğrenciler öncelikle özel matematiksel diziler olan Pell, Fibonacci, Lucas dizilerini kullanarak üç farklı şifreleme fonksiyonu tanımladılar. Ardından,  düz metni rastgele uzunlukta ve rastgele sayıda bloklara bölen daha sonra her bloğu bu üç fonksiyondan rastgele birinin kullanımıyla şifreleyen özgün bir şifreleme ve deşifreleme algoritması oluşturdular. Daha sonra PHP programlama dilini kullanarak algoritmanın yazılımını yaptılar. Projenin araştırma aşamasında ise güncel bazı şifreleme algoritmaları (AES, Bcrpt, MD5, SHA256, SHA512) ile kendi oluşturdukları özgün şifreleme algoritmasını karşılaştırarak yöntemlerinin performansını bilimsel verilerle ortaya koydular. Böylece oluşturdukları algoritmanın günümüzde kullanılan whatsapp benzeri mesajlaşma programları üzerinden ya da sosyal medya siteleri üzerinden güvenli mesajlaşmayı sağlayacak alternatif bir şifreleme algoritması olarak siber güvenlik alanına katkı sağlamasını hedeflendiler. Bende kendilerine projelerini bilimsel çalışma basamaklarına uygun biçimde yürütebilmeleri için rehberlik ettim” diye konuştu.

BU TÜR PROJELERİ DESTEKLİYORUZ

Okul müdürü Basri Başat, “Ülkemizin en önemli bilimsel kurumlarından olan TÜBİTAK bu yarışmaların temel amacını, gençlerimizi düşünmeye, gözlem yapmaya, merak etmeye, merak ettiklerini araştırmaya teşvik ederek gelecekte karşılaşacakları problemlere çözümler üretebilen, 21. yüzyıl becerilerine sahip bireylerin yetişmesini sağlamak olarak açıklamaktadır. Okulumuzda, kurum misyonumuzla örtüşen  böylesi çalışmaların yapılmasını her zaman destekliyoruz. Bu başarılı projenin  her aşamasında öğrencilere danışmalık yapan öğretmenimiz Dr. Nevin Bilgiçli ve öğrencilerimizi kutluyor, katılacakları bölge finalinde başarılarının devamını diliyoruz” dedi. HABER: Mehmet Erkoç

Bu haber toplam 20 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.