3 bin 823 kişi işe yerleştirildi
İş Kur Genel Müdürü Oğuz Kağan Güldoğan çeşitli temaslarda bulunmak üzere Kırıkkale’ye geldi. Temaslarına Kırıkkale İş Kur İl Müdürlüğü ziyaretiyle başlayan Genel Müdür Güldoğan, Vali Bülent Tekbıyıkoğlu’nu da ziyaret ederek görüş alışverişinde bulundu. Genel Müdür Güldoğan’a Kırıkkale ile ilgili bilgiler veren İş Kur İl Müdürü Yasin Tekin, 2021 yılı Ocak-Ekim döneminde 3 bin 923 kişinin işe yerleştirildiğini söyledi.
68 BİN 454 AKTİF ÇALIŞAN
Bazı inceleme ve temaslarda bulunmak üçere Kırıkkale’ye gelen İş Kur Genel Müdürü Oğuz Kağan Güldoğan ziyaretlerine Kırıkkale Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile başladı. Daha sonra Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu’nu ziyaret eden Genel Müdür Güldoğan daha sonra Kırıkkale Silah OSB’de bulunan Orsav Firmasını ziyaret etti. Genel Müdür Güldoğan’a Kırıkkale’de sürdürülen çalışmalar hakkında Kırıkkale Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Yasin Tekin sunum yaptı. SGK kapsamında aktif çalışan kişi sayısı konusunda bilgiler veren İş Kur İl Müdürü Yasin Tekin, “Kırıkkale’de 4 bin 912 SGK işyeri sayısı bulunuyor. SGK kapsamında aktif çalışan, emekli sandığı 4/C 15 bin 711 kişi, BAĞ-KUR 4/B 8 bin 423 ve SGK 4/A 44 bin 320 kişidir. Kırıkkale’de işgücüne katılım oranı yüzde 47,6, istihdam oranı yüzde 41,9 ve işsizlik oranı yüzde 12 dir” diye konuştu.
İSTİHDAM GARANTALİ MESLEKİ EĞİTİM KURSLARI
İl Müdürü Tekin sunumunda "İlimizde 3 adet Organize Sanayi Bölgesi ve 2 adet Küçük Sanayi Sitemiz bulunmaktadır. Organize sanayi sitelerimiz, Kırıkkale Organize Sanayi, Keskin Organize Sanayi ve Silah İhtisas Sanayi Bölgesidir. Kırıkkale Organize Sanayi Bölgemizde toplam 47 firma bulunurken, bunlardan 43 tanesi faaldir. Faal olan 43 firmamızda toplam 2 bin 325 çalışan bulunmaktadır. Özel sektör işyerlerinin taleplerine istinaden en % 50 oranında istihdam garantili mesleki eğitim kursları düzenlenmektedir. Kurslardan mezun olan kursiyerlerin en az yarısı 120 gün az olmamak üzere en az kurs süresi kadar kursun düzenlendiği işyerlerinde istihdam edilmektedir. Özel sektör işyerlerinde düzenlenen istihdam garantili kurslarımızda ise kursiyerlerimize ise kursun türüne göre günlük 45,00, 70,00 TL ve 108,68 TL arasında kursiyer cep harçlığı ödenmekte olup ayrıca yine kurs süresince GSS ve İş Kazası Meslek Hastalığı Primleri Kurumumuz tarafından yatırılmaktadır.
MESLEKİ EĞİTİM KURSLARI
Türkiye İş Kurumu tarafından istihdamın korunmasına ve artırılmasına, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesine, işsizliğin azaltılmasına ve özel politika gerektiren grupların işgücü piyasasına kazandırılmasına yardımcı olmak üzere Aktif İşgücü Hizmetleri kapsamında Mesleki Eğitim Kursları düzenlenmektedir. Mesleki eğitim kurslarımıza katılan kursiyerlerimize günlük 35,00 TL, geleneksel mesleklerde ise 45,00 TL kursiyer cep harçlığı ödenmekte olup ayrıca kurs süresince GSS ve İş Kazası Meslek Hastalığı Primleri Kurumumuz tarafından yatırılmaktadır.
İŞGÜCÜ PİYASASI ARAŞTIRMALARI
İşgücü piyasasını analiz etmek için arz ve talep verilerine ihtiyaç duyulmaktadır. İşgücü piyasasının arz tarafına ait veriler TÜİK ve İŞKUR’un idari kayıtları aracılığı ile yayınlanmaktadır. İşgücü piyasasının talep boyutunu analiz etmek gayesiyle ise İşgücü Piyasası Araştırma Raporu her yıl düzenli olarak, işyerleri ile yüze yüze görüşme yöntemiyle hazırlanmaktadır. İl düzeyinde çalışan sayısı, açık iş, temininde güçlük çekilen meslekler ile gelecek dönem istihdam eğilimlerine dair bilgiler derlenerek o yılın İşgücü Piyasası Araştırma Raporu hazırlanır. Bu kapsamda, 2021 yılı İşgücü Piyasa Araştırması’nın (İPA) alan çalışması İl Müdürlüğünüzce 22 Mart – 23 Nisan 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında, 199 işyeri ziyaret edilmiş olup ziyaretlerde işgücü bilgi formu düzenlenerek Kurum hizmetleri tanıtılmış ve işyerlerinin açık işleri alınmıştır. Bununla birlikte yılda dört defa tekrarladığımız Açık İş Bilgi Formu hazırlanmaktadır. Açık iş istatistikleri işgücü piyasasında neler olduğuna ilişkin öncü belirtiler sunan temel bir göstergedir. Bu nedenle açık iş istatistikleri, politika-yapıcılara stratejik bakış açısıyla karar almada ve uyguladıkları politikaların etkilerini gözlemlemede yardımcı olmaktadır. Bu kapsamda, 2021 Yılı Birinci Çeyrek Açık İş İstatistikleri Araştırması 15 Şubat-26 Şubat 2021 tarihinde, 2021 Yılı İkinci Çeyrek Açık İş İstatistikleri Araştırması ise 24 Mayıs-4 Haziran 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.
BAKANLIĞIN TAŞRADA YÜRÜTÜLEN FAALİYETLERİNE İLİŞKİN İŞLEMLER
Çalışma İlişkileri Servisimizde, İl Müdürlüğümüze intikal eden işçi şikayetlerinin Bakanlık İş Teftiş Grup Başkanlığına bildirimi, Bakanlıkça yapılan sendika yetki tespitlerinin taraflara bildirimi, işyeri teftiş raporlarına dair işlemler, kaçak olarak çalışan yabancı işçilere ve işçi çalıştıran işverenlere ait idari para cezaları ile diğer idari para cezalarının uygulanması, grev oylamaları, kamu açık iş taleplerinin ilanı, özel istihdam bürosu ile tarım aracılığı ile çalışanlara yönelik iş ve işlemler yapılmaktadır. İş Teftiş Kurulu Raporları, SGK Denetim Raporları ve Kolluk Kuvveti tutanaklarına istinaden veya resen İl Müdürlüğümüzce idari para cezası uygulanmaktadır. Bugüne kadar uygulanan idari para cezalarının ayrıntısı aşağıdaki gibidir.
İŞ KULUBÜ HİZMETLERİ
“İş arayanlara iş arama motivasyonu ve özgüven kazandırmak, interaktif eğitim yöntemleriyle kişilerin kendi kendilerine iş arama yetkinliğine ulaşabilecekleri seviyeye getirmek amacıyla, iş kulübü projesi İl Müdürlüğümüzde 2018 yılı Ocak ayından itibaren fiilen uygulanmaya başlanmıştır. Bu kapsamda 2021 yılı içerisinde toplam 281 iş arayana iş kulüpleri eğitimi verilmiştir. İş ve Meslek Danışmanlarımızca lise son sınıf öğrencilerine İş Arama Becerileri, iş arayanlara yönelik Genel Yetenek Test Bataryası uygulamaları, alan seçiminde olan öğrencilere meslek tanıtımı ve eğitim kurumu ziyaretleri yapılmaktadır” dedi. HABER: Mehmet Erkoç
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.