21.Yüzyıl Tasarımında Sanat ve Bilim
TÜBİTAK 4005, Bilim ve Toplum, Yenilikçi Eğitim uygulamaları Destek programı kapsamında hibe alan, Kırıkkale Üniversitesinin yürütücü kurum ve Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüda Sayın Yücel'in proje yürütücüsü olduğu 21.Yüzyıl Tasarımında Sanat & Bilim (ARTSCİENCE in 21st Century’s Design) Projesi öğretmen eğitimi kapanış töreni yapıldı.
ATÖLYE ÇALIŞMALARI YAPILDI
Sanat ve bilim dallarının farklı disiplinlerini bir araya getiren, 8 gün boyunca uzman isimler rehberliğinde teorik bilgilerin atölye çalışmalarıyla uygulamaya konulduğu projenin öğretmen eğitimi kapanış törenine Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Şuayyip Yücel, 21.Yüzyıl Tasarımında Sanat & Bilim Projesi Yürütücüsü Doç. Dr. Hüda Sayın Yücel, farklı üniversitelerden ve kurumlardan eğitmenler, Bilim ve Sanat Merkezi öğretmenleri ile öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, proje yürütücüsü Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Şuayyip Yücel’in ve Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüda Sayın Yücel'in kapanış konuşması ve katılımcıların proje eğitimleri hakkındaki görüşlerini paylaşması ile devam etti. Doç. Dr. Hüda Sayın Yücel, konuşmasında “TÜBİTAK 4005 Bilim ve Toplum, Yenilikçi Eğitim Uygulamaları Destek Programı kapsamında hibe almaya hak kazanmış ve Üniversitemizin yürütücü kurum olduğu 21.Yüzyıl Tasarımında Sanat & Bilim (ARTSCİENCE) projesi öğretmen eğitimi kapanış törenine hepiniz hoş geldiniz. TÜBİTAK, Üniversitemiz ve Güzel Sanatlar Fakültemiz, Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde yer alan Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü, Kırıkkale İl Milli Eğitim Müdürlüğünün destek verdiği proje ile 21. yüzyıl becerileri konusunda farkındalık kazandırmak ve geliştirmek amacıyla düzenlediğimiz öğretmen eğitimimizi bugün sonlandırıyoruz. Proje öğretmen eğitiminde sanat ve sanatın diğer disiplinlerle etkileşimleri yoluyla bilim ve sanat merkezi öğretmenlerine 21. Yüzyıl becerileri konusunda farkındalık kazandırmak ve gelişimlerinin desteklenmesi amacıyla 12-19 Kasım 2022 tarihleri arasında eğitim ve atölye çalışmaları yapıldı. Verimli ve keyifli geçen “21. Yüzyıl Tasarımında Sanat ve Bilim (ARTSCİENCE)” projesi öğretmen eğitim faaliyeti kapsamında biri yurtdışı olmak üzere 12 farklı üniversite ve kurumdan uzman ve eğitmenler eşliğinde 19 farklı ilden 24 Bilim ve Sanat Merkezi öğretmeniyle eğitimler, atölye çalışmaları ve etkinlikler gerçekleştirildi. Proje kapsamında Kırıkkale Öğretmen Evi, Akşam Sanat Okulu, Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi ile Çeşnigir Köprü ve Kanyonunda, Renk: Fizik & Matematik, Kim Haklı?, Yıldızları Düşünüyorum, Üst Düzey Düşünme Becerileri ile Okuduğunu Anlama Becerilerinin Geliştirilmesi, Gizli Kahramanlar, Müzik Teknolojisi: Müzik Üretiminde Aranje, Kayıt, Mix ve Mastering, Yeni Nesil Kitap Tasarımı, Tasarım Odaklı Düşünme, Makerspace-Yaratıcı Sanat ve Tasarım, Scenic Art (Realizasyon), Dijital Çizim Uygulamalarıyla Sanatsal Düşünme ve Çoklu Medya Becerisi konulu eğitimler ve atölye çalışmaları yapıldı” diye konuştu.
“21. YÜZYIL BECERİLERİNİN SANAT YOLUYLA EĞİTİMİ; SANAT İÇİN EĞİTİM YERİNE SANAT YOLUYLA EĞİTİM”
Kapanış töreninde konuşma yapan Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Şuayyip Yücel, eğitimlerin ve atölye çalışmalarının interaktif bir şekilde yapıldığı projenin ilerisi adına umut vaat eden özgün fikirlerin, yeni projelerin oluşmasına katkı sağlayacağını ifade ederek, “Değerli meslektaşlarım ve ileride meslektaşım olacak değerli öğrencilerim, hepiniz hoş geldiniz. Sizlerle çok değerli ve güzel sekiz gün geçirdik. Projenin üç önemli unsuru var. 21. yüzyıl Tasarımındaki birinci unsur; 21. yüzyıl beceri ve yeterlilikleri, ikincisi; sanat ve sanatın dinamiklerinin öne çıkması ve üçüncüsü ise; disiplinler üstü bilim insanı, akademisyen ve sanatçı rol model eğitmenlerdir. Sanat toplum içerisindeki “belirsizliği” etkili biçimde gözler önüne serer ve en önemlisi içeriğin yani düşüncenin özgün, somut biçime ve tasarıma dönüşmesini sağlar. Üstün/özel yetenekli çocukların eğitimine önemli destekleri olan Bilim ve Sanat Merkezlerinden gelen öğretmenlerimiz ile sanatsal coşkuyla, sanat yoluyla eğitim anlayışını bu proje sürecinde deneyimledik. Birçok ülkede yeni yeni uygulanan sanat yoluyla 21.yüzyıl becerilerin gelişimi ile ilgili bu proje, mesleki deneyimlerin desteklenmesi açısından ufuk açıcı ve yenilikçiydi. Ayrıca, çağımızın bilimsel ve teknolojik gelişimlerini alanına entegre eden ve rol model olabilecek disiplinler üstü bilim insanı, akademisyen ve sanatçı uzman eğitmen ve öğretmenlerle birlikte etkileşimli atölye çalışmaları gerçekleştirmiş olmaktan, kendi adıma, projenin yeni eğitmen modeli ortaya koyması adına ve üniversitem adına gururluyum. Umarım ilerleyen zamanlarda bu gibi eğitimler devam eder. Sizlerin eğitim ve atölye çalışmalarına olan ilginiz ve düşünceleriniz bizim için çok değerliydi. İleride yapılacak projelerde, bu düşüncelerinizi dikkate alacağız. Şehir dışından gelerek programımıza katılan eğitmenlerimize, öğretmen ve arkadaşlarımıza hayırlı yolculuklar diliyorum. Yeni etkinliklerde görüşmek dileğiyle hoşça kalın” ifadesini kullandı.
ORTAK PROJELER GELİŞTİRİLMELİ
Farklı kurumların uyum içinde çalışabileceğini göstermesi açısından 21.Yüzyıl Tasarımında Sanat & Bilim Projesinin önemli olduğunu belirten Adana Yüreğir Bilim ve Sanat Merkezi öğretmeni Ahmet Duran Aladağ “Projenin hazırlanmasında emeği geçen ve projeye katılan herkese teşekkür ederim. İlerleyen zamanlarda gerçekleşmesini ümit ettiğim projelerde sizlerle çalışmalar yapmayı çok isterim. Kurumlar ve öğretmenler arasında ortak çalışma noktasında dikkate değer bir başarı olmadığını görüyorum. Daha çok bireysel projeler yapılıyor. Bundan sonraki süreçte bunun kırılabileceğini, hem diğer Bilim Sanat Merkezleriyle hem de Bilim Sanat Merkezi öğretmenleriyle ortak projeler yapabileceğimizi, beraber hareket edebileceğimizi düşünüyorum. Burada olduğum için çok mutluyum. Tekrardan hepinize çok teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
KATKI VERENLERE TEŞEKKÜR
21.Yüzyıl Tasarımında Sanat & Bilim Projesinin kendisine farklı bakış açıları kazandırdığını belirten Ankara Sincan Şehit Abdullah Büyüksoy Bilim ve Sanat Merkezi öğretmeni Melike Güler Okur “Projeye iyi ki katılmışım. Şuayyip Hocamı ve Hüda Hocamı tanıdığım için çok mutluyum. Ben Ankara’dan geliyorum ve yanı başımızda çok büyük güzellikler olduğunu fark ettim. 8 gün boyunca eğitimler olunca yorulacağımızı düşündüm ancak eğitimler geç saatlere kadar sürmüş olsa da çok keyifliydi. Projeye çok yoğun bir emek sarf edildiğini düşünüyorum. Yaptığımız çalışmalar bana başka dünyalar olduğunu gösterdi. Katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum. İnşaallah başka projelerde görüşürüz” diye konuştu. Projeye katılmaktan duyduğu memnuniyeti belirten proje sağlık personeli İrem Betül Yıldırım “Bu etkinliğe katılmam dolayısıyla ortaokuldaki Türkçe öğretmenim beni aradı ve tebrik etti. Benim için çok onur vericiydi. Aradan 10-15 yıl geçmesine rağmen benimle duygularını paylaştı. Bir öğretmenin öğrencisiyle arasında gerçekleştirdiği aidiyet, bir öğretmenin bir cana dokunması çok kıymetli bir değer. Şahsım adına bütün öğretmenlerime, Hüda Hocama ve Şuayyip Hocama teşekkür ederim” dedi. HABER: Elif Önal
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.