2 BİN 505 KİŞİ AFAD GÖNÜLLÜSÜ OLDU

2 BİN 505 KİŞİ AFAD GÖNÜLLÜSÜ OLDU
Kırıkkale’de 60 kişi destek AFAD gönüllüsü olarak sahada görev almaya başladıKırıkkale’de AFAD Gönüllüsü olmak için başvuranların sayısı her geçen gün artıyor. Son rakamları paylaşan Kırıkkale İl Afet ve Acil...

Kırıkkale’de 60 kişi destek AFAD gönüllüsü olarak sahada görev almaya başladı

Kırıkkale’de AFAD Gönüllüsü olmak için başvuranların sayısı her geçen gün artıyor. Son rakamları paylaşan Kırıkkale İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mahmut Coşkun, Nisan ayı itibariyle Kırıkkale’de AFAD gönüllü sayısında 2 bin 500’e ulaşıldığını söyledi. Destek AFAD gönüllüsü sayısında da 60’a ulaşıldığını belirten AFAD İl Müdürü Coşkun, hedefin Destek AFAD gönüllüsü sayısında yılsonuna kadar 100’e ulaşmak olduğunu vurguladı.

GÖNÜLLÜ SAYISI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Kırıkkale’nin pilot il olduğu 16 ildeki liselerde, Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte Afete Hazırlık Kulüpleri kurulmaya başladı. Kulüplerle gençler, AFAD gönüllüsü olmaya teşvik ediliyor, bu kapsamda çeşitli eğitim ve etkinlikler gerçekleştiriliyor. Gençlerin talebi nedeniyle başvuru yaşı 15’e düşürülen AFAD Gönüllülüğüne, her yaştan vatandaş yoğun talep gösteriyor. Nisan ayı itibariyle Kırıkkale’de AFAD Gönüllü sayısı 2 bin 500’e ulaştı. Kırıkkale’de 11 günlük eğitimlerini tamamlayan ve Profesyonel ekiplere Destek AFAD gönüllüsü sayısı ise 60 kişiye ulaşmış durumda. Destek AFAD gönüllüsü sayısının artırılması konusunda çalışmaların sürdüğüne işaret eden Kırıkkale İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mahmut Coşkun, hedefin 2022 yılı sonunda 100 Destek AFAD gönüllüsüne ulaşmak olduğuna vurgu yaptı.

AFAD GÖNÜLLÜSÜ KİMDİR?

Tamamıyla kendi isteği doğrultusunda, dayanışma ve yardımlaşma amacıyla bireysel çıkarlarını gözetmeksizin hiçbir maddi beklentisi olmadan sadece topluma faydalı olmak arzusuyla fiziksel gücünü, zamanını, bilgi birikimini, yeteneğini ve deneyimini kullanarak afet ve acil durum öncesinde, sırasında ve sonrasında toplum hizmeti çalışmalarına katkı sağlayan kişilerdir. AFAD gönüllüleri hiçbir şekilde AFAD çalışanlarına alternatif ya da tehdit değildir. Daima iki taraf birbirine katkıda bulunarak tamamlayıcı özellikleriyle birbirinin gücünü ve değerini arttırıcı çalışmalarda bulunur.

AFET ALANLARINDA 2 BİN AFAD GÖNÜLLÜSÜ GÖREV ALDI

AFAD Gönüllüleri, 2 yıldır sahada da aktif görev aldı. Elazığ depreminde 188, Vefa Sosyal Destek Gruplarında 18 ilden toplamda 299, Giresun’daki selde 117, İzmir Seferihisar Depremi’nde 500, Rize ve Artvin’deki sellerde 200 AFAD gönüllüsü görev yaptı. Son olarak Kastamonu, Sinop ve Bartın’daki Batı Karadeniz selinde 700 AFAD Gönüllüsü görev aldı. Yaklaşık 2 bin gönüllü, çadır kurulumundan afetzedelerin ev ve işyerlerinin selin getirdiği çamurdan temizlenmesinde, ev eşyalarının taşınmasına, gıda ve su dağıtımına kadar pek çok görev üstlendi.

BAŞVURU E-DEVLET ÜZERİNDEN, İLK EĞİTİMLER İNTERNET ÜZERİNDEN KOLAYCA ALINABİLİYOR

15 yaşını doldurmuş ve TC Vatandaşı olan herkes TEMEL AFAD Gönüllüsü olabiliyor. Destek AFAD Gönüllüsü eğitimlerine katılabilmek için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. AFAD Gönüllüleri ilk eğitimlerini internet üzerinden alabiliyor. Afet ve acil durum öncesinde, sırasında ve sonrasında görev alacak AFAD Gönüllüleri, yetkinlikleri ile aldıkları eğitime göre üç ayrı seviyede sınıflandırılıyor. Bunun için uzaktan eğitimler yoluyla sisteme katılan Temel AFAD Gönüllüsünden profesyonel ekiplere destek olacak Destek AFAD Gönüllüsü’ne ve profesyonellerle koordineli çalışacak Uzman AFAD Gönüllüsü’ne uzanan bir gönüllülük yolu bulunuyor. AFAD Gönüllüleri, huzurevi ziyareti, kan bağışı, okullarda kütüphane kurma ve fidan dikme gibi sosyal görevler de alıyor.

UZAKTAN, YÜZYÜZE VE SAHADA EĞİTİMLER

Gönüllülük başvuruları e-devlet üzerinden gerçekleşiyor. Afet ve acil durum gönüllülerine eğitim ve destek sağlayan AFAD Gönüllülük Sistemi’nde adaylar, birbirini izleyen üç yöntemle bilgi ve becerilerini geliştiriyor. İnternet yoluyla başlayan uzaktan eğitimler, gönüllünün  sertifakasyon seviyesi ile talebine göre AFAD İl Müdürlükleri’nde yüz yüze ve AFAD ekipleriyle sahada devam ediyor. AFAD Gönüllülük Sistemi’nin daha da yaygınlaşması ve teşvik edilmesi için Milli Eğitim, Gençlik ve Spor ile Kültür ve Turizm Bakanlıklarıyla pilot proje ve çalışmalar yürütülüyor. Çevrimiçi eğitimlerine devam eden gönüllülerden alanda profesyonel ekiplere yardım edecek Destek AFAD Gönüllüsü, saha eğitimlerini tamamlıyor. Bu süreçte meydana gelen afetlerde ise sahada AFAD gönüllüsü vatandaşların yardımına, ekiplerin ise desteğine koşuyor.  HABER: Mehmet Erkoç

Bu haber toplam 31 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.