Kırıkkale Üniversitesi ikili işbirlikleri örnek gösterildi

Kırıkkale Üniversitesi ikili işbirlikleri örnek gösterildi
 Muhabir
Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan, Yönetim Kurulu Başkanı Mecit Çetinkaya ve beraberindeki heyet ile birlikte Uluslararası Balkan Üniversitesi’ni ziyaret etti

İŞ PLANI YAPILACAK

Ziyaret, IBTAV Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan, Yönetim Kurulu Başkanı Mecit Çetinkaya ve Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan ile Uluslararası Balkan Üniversitesi (IBU) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Özdil, IBU Yönetim Kurulu Üyeleri, IBU Rektörü Prof. Dr. Lütfi Sunar, Rektör Yardımcısı Dr. Seyhan M. Ibrahimi, Yurt Dışı ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren, Üniversitemiz Dış İlişkiler Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Başer ve IBU yetkililerinin katıldığı toplantıyla başladı. Toplantıda IBU Rektörü Prof. Dr. Lütfi Sunar, Uluslararası Balkan Üniversitesi ve çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi verdi. Bilal Erdoğan, IBU’nun Türkiye’deki paydaşlarla iş birliği yaparak daha güçlü hale gelebileceğini söyledi. İmzalanan ikili iş birliği anlaşmalarını aktif halde görmek istediklerini ifade eden Erdoğan Kırıkkale Üniversitesinin yaptığı çalışmaları örnek gösterdi. Rektör Prof. Dr. Ersan Aslan, Endonezya’dan Amerika ve Şili’ye kadar uzanan geniş coğrafyada Kırıkkale Üniversitesi olarak devam eden uluslararasılaşma faaliyetlerinden bahsetti ve IBU ile yapılacak proje bazlı çalışmalar için de hemen iş planı çıkarılacağını söyledi. Toplantı Üniversitemiz ve IBTAV’ın Uluslararası Balkan Üniversitesi ile ikili işbirliği anlaşması imzalaması ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi. Ardından İslam Bilim Tarihi: Prof. Dr. Fuat Sezgin Paneli’ne geçildi.

is-plani-yapilacak.jpg

‘’FUAT SEZGİN KENDİSİNİ BİLİME ADAMIŞ ÇOK DEĞERLİ BİR HOCAMIZDI’’

Etkinlikte konuşan Bilal Erdoğan, “Fuat Sezgin’in Müslüman bilim insanlarının bilim tarihindeki yerlerini tespite yönelik bu müdellel çalışmalarının, 17 ciltlik temel eserinin anlaşılması, özellikle bizim gönül coğrafyamızdaki dost ve akraba toplulukların da özgüven kazanması için büyük bir önem taşıyor. Onun için biz bugün Kuzey Makedonya’da yarın da Kosova’da gönül coğrafyamızdaki gençlerin özellikle Fuat Sezgin’i ve çalışmalarını tanımasıyla ilgili ziyaretlerde bulunacağız, üniversitelerde gençlerle bir araya geleceğiz. Fuat Sezgin’in çalışmalarının bugün, 21. yüzyıl gençliği için ne anlama geldiğini gençlerimize aktarmaya çalışacağız.” dedi. Erdoğan, IBU’nun sağladığı ilerlemeyi yerinde görme fırsatı elde ettiklerini belirterek Kuzey Makedonya’nın gelişmesinde bu üniversitenin önemli bir paydaş olduğunu kaydetti.

KÜTÜPHANESİ TÜRKİYE’YE BAĞIŞLANDI

IBU Rektörü Prof. Dr. Lütfi Sunar da Sezgin'in seçkin bir bilim insani olduğuna işaret ederek, hayatini İslam'da bilim tarihine adadığını anımsattı. Türkiye ve Almanya'da birçok araştırmalar yaptığını kaydeden Sunar, "O (Fuat Sezgin), Türkiye'deki bilimsel gelişimin gerçek öncülerinden olabilir. Umarım bu panel bize onun çalışmalarının önemini gösterir." dedi. İBTAV Başkanı Mecit Çetinkaya da Sezgin'in 60 yıl boyunca Türkiye'de kimse tarafından sorulmadığını fakat Almanya'daki Frankfurt Üniversitesinde İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Enstitüsünü kurduğunu hatırlatarak, "Sadece Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın büyük gayretiyle Türkiye'ye, ülkesine kazandırılmış bir kişidir. Kendisi Almanya'da bulunan essiz kütüphanesini Sayın Bilal Erdoğan’ın gayretiyle Türkiye'ye bağışlamıştır." diye konuştu.

SEZGİN DEĞERLİ BİR BİLİM İNSANIDIR

Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aslan ise Prof. Dr. Sezgin hakkında “Ortak Miras ve İnsanlığın Geleceği” konulu interaktif bir sunum yaptı. Prof. Dr. Fuat Sezgin'in insanlık ve Müslümanlar için ne kadar değerli bir bilim insani olduğuna dikkat çeken Rektör Aslan, "Prof. Dr. Fuat Sezgin kendisini bilime adamış çok değerli bir hocamızdı. Kendisi Almanya’nın Frankfurt şehrinde yaşarken, 3 yer arasında mekik dokurdu. Bunlar ev üniversitesi ve havalimanıydı. Normalde günde 18 saat; hatta 93 yaşında bile günde 13- 14 saat çalışıyordu. Bilim sevdalısı bir insandı. Atalarımızın bizlere bırakmış olduğu bilim mirasına dikkat çekmek için çok yoğun çalıştı. Fuat hocamız, 'Müslümanlar, ilimler tarihindeki muazzam yerlerini bilmedikleri için veya yanlış bildikleri için, Avrupalılar karısında büyük bir aşağılık duygusu içindeler. Benim amacım, onlara atalarının ilimler tarihindeki muazzam yerlerini göstermek ve öğretmektir ifadelerini kullanarak Müslümanların aslında çok güçlü bilim insanlarına sahip olduğunu hatırlatmak istemiştir. Kendisini rahmetle anıyorum" şeklinde konuştu. Tarihsel süreç içerisinde bilimlerin gelişiminden bahsederken her dönemde farklı milletlerin bilime katkısının olduğunu vurgulayan Rektör Aslan, Avrupa’nın karanlık çağ olarak nitelendirdiği dönemde, Müslüman bilim adamlarının bilimin birçok dalında eser yazdıklarını ve ürün ortaya koyduklarını da ifade etti.

INNOX INNOVASYON MERKEZİ VE MATUSİTEB ZİYARET EDİLDİ

IBU programı sonrasında heyet Üsküp’te IBU öncülüğünde Üsküp meydanında merkezi bir konumda kurulun Innox Innovasyon Merkezini ziyaret etti. Merkezin girişimcilere ve Kuzey Makedonya’daki inovasyon ortamının gelişmesine katkı sağlaması bekleniyor. Innox Innovasyon Merkezi ziyaretinin ardindan heyet Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği’ni (MATUSİTEB) ziyare etti. MATUSİTEB Başkanı Tahsin İbrahim, Kuzey Makedonya’da farklı grupları temsil eden 54 derneği bir araya getiren çatı bir kuruluş olduklarından bahsederken ziyaretten duydukları memmnuniyetleri dile getirdi. Bilal Erdoğan ise, Kuzey Makedonya’da Makedon Türkleri kendilerini azınlık olarak düşünmemeleri gerektiğini bu coğrafyanın asli nüfusu olduklarını, onların buradaki birlik ve beraberliklerinin çok önemli olduğunu ve Türkiye’nin her zaman yanlarında olduğunu vurguladı. Ziyaretlerin ardından heyet, T.C. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) organizasyonunda başkent Üsküp’te düzenlenen ‘Türkiye Mezunları Buluşması’na katıldı. YTB nin düzenlediği Türkiye Mezunları Buluşması sonrasında Balkan Çalışmaları Vakfı Başkanı Sevba Abdula Vakıf ve çalışmaları hakkında bilgi verdi ve YTB ile de ortak çalışmalar yaptıklarını belirtti. Konuşmaların ardından Üniversitemiz ve IBTAV ile Balkan Çalışmaları Vakfı ile de ikili işbirliği anlaşması imzalandı.

innox-innovasyon-merkezi-ve-matusiteb-ziyaret-edildi.jpg

Bu haber toplam 57 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.