Yeşil mutabakat için harekete geçtiler!
AKTİF HALK KATILIMI VE GÜVEN ÇOK ÖNEMLİ
Birleşmiş Milletler, 2100 yılında dünya nüfusunun 11 milyara ulaşacağını ön görürken, dünya kaynakları hızla azalıyor. 2100 yılında 11 milyar nüfusa dünya kaynaklarının yeterli olup olmayacağı tartışılırken, dünya ülkeleri sürdürülebilir kaynaklar üretme arayışına koyuldular. 2019 yılında kabul edilen Avrupa Yeşil Mutabakatı'yla, 2050 yılına kadar sera gazı emisyonlarının sıfırlanması, 2039 yılına kadar ise yüzde 55 oranında azaltılması hedefleniyor. Mutabakatın ilk paragrafında insan desteğinin önemine vurgu yapılırken, "Avrupa Yeşil Mutabakatı önemli bir değişime neden olacağından, politikaların işe yaraması ve kabul edilmesi için bu geçiş sürecinde aktif halk katılımı ve güven çok önemlidir" ifadeleri yer alıyor.
AB PROJESİ HAZIRLANDI
Kırıkkale Üniversitesi de sürdürülebilir ve yaşanabilir bir dünya için harekete geçti. Kırıkkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Yaylı öncülüğünde Yeşil Mutabakat’a Yönelik Gençlik Stratejisinin Geliştirilmesi Projesi hazırlandı ve bu proje Avrupa Birliği tarafından kabul edildi. Proje kapsamında Avrupa Birliği Mutabakat’ına ‘aktif halk katılımı’ noktasında, gençlerin çevreye bakış açısını ölçmek ve onları bilinçlendirmek temel kriter olarak belirlendi.
MEVZUAT VE UYGULAMALAR
Proje kapsamında; gençlerin çevre ve iklim farkındalık düzeyinin artırılmasına katkı sağlanması, Avrupa Yeşil Mutabakatı’na yönelik eylemleri içeren güncel gelişmelerden haberdar olması, gençlerin öncelikle akademik olarak araştırma yöntemlerini öğrenmesi, Avrupa ülkelerinde mevzuatlara ve uygulamalara yönelik gerçekleştirilen çalışmaların neler olduğunu karşılaştırmaları ve analiz etmeleri, elde edilen verilerle Avrupa Yeşil Mutabakatı Gençlik Belgesi’ni hazırlamaları hedeflenmekte.
UYGULAMALI EĞİTİM KAPSAMINA ALINACAK
1 Aralık 2024 ile 30 Haziran 2025 tarihleri arasında uygulanacak olan projenin saha uygulamaları kapsamında; Kırşehir, Nevşehir, Kırıkkale, Aksaray ve Niğde illerindeki üniversitelerde öğrenim gören öğrencilere eğitim seminerleri verilecek. TR71 bölgesinde bulunan üniversitelerde eğitimlerin yanı sıra öğrencilere kentleşme ve çevre sorunlarına yönelik anketler yapılarak gençlerin farkındalıkları ölçülecek. TR71 bölgesinde bulunan Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Niğde ve Aksaray'daki üniversitelerden altışar öğrenci Kırıkkale'ye getirilerek, 5 gün boyunca teorik ve uygulamalı eğitim kapsamına alınacak. Öte yandan proje kapsamında Kırıkkale Üniversitesi'nde Proje Koordinatörü, Kırıkkale Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Yaylı tarafından, öğrencilere eğitim semineri verildi. Seminere yüzlerce öğrenci katıldı. Proje ve Yeşil Mutabakat hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Hasan Yaylı verdiği seminerde; insanın çevreye etkisi, çevre ve iklim, sürdürülebilir kalkınma, çevre kirliliği, sıfır atık, ekolojik ayak izi, Yeşil Mutabakat, döngüsel ekonomi ve çevre yaklaşımı hakkında bilgiler verdi. Çevre konusunda Türkiye'nin sorunlarını dile getiren Prof. Dr. Hasan Yaylı, 2053 hedeflerine ulaşılması için buna ilişkin yatırımların artırılması gerektiğini ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.