Trafikte yeni dönem başlıyor!
AKILLI SİSTEMLERLE GÜVENLİK ARTIRILIYOR
2025 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’ne göre, kara yolu ulaşımı için 322 milyar 584 milyon 819 bin lira, trafik güvenliği hizmetlerine ise 18 milyar 748 milyon 516 bin lira kaynak ayrılması planlanıyor. Bu bütçe, yolların güvenliğini artırmaya yönelik projeleri ve trafik güvenliği çalışmalarını kapsıyor. Kara yollarında kazaları azaltmak için koruyucu ve uyarıcı sistemlerin devreye girmesi hedefleniyor. GPS ve kablosuz teknoloji destekli akıllı sistemlerle oluşturulan ağ sayesinde, buzlanma, sis, kaza ve yol çalışması gibi tehlikeler hakkında sürücüler anlık olarak bilgilendiriliyor. Bu kapsamda, kritik bölgelere kurulan dijital uyarı ve bilgilendirme ekranlarının kullanım alanı genişletilecek.
UYKUSUZLUĞA KARŞI SARSMA BANTLARI
Yorgunluk, uykusuzluk ve dikkatsizlik nedeniyle şerit ihlali yapan ya da beklenmeyen yol koşullarında uyarılması gereken sürücüler için sarsma bantları devreye girecek. Sesli ve titreşimli ikaz sağlayan bu bantlardan 2025 yılında 725 kilometre yapılması planlanıyor.
Karayolları Genel Müdürlüğü’nün çalışmalarıyla çevre dostu ulaşım sistemlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması hedefleniyor. Bu çerçevede, 2025 yılı sonuna kadar 170 kilometreye, 2026’da 180 kilometreye ve 2027’de 190 kilometreye ulaşacak Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) uygulamaları ile yollar daha güvenli hale getirilecek.
YENİ HEDEFLER VE TRAFİK GÜVENLİĞİ ÇALIŞMALARI
2025 yılı içinde trafik güvenliği çalışmaları kapsamında 34 kaza kara noktasında iyileştirme yapılacak. Bu hedeflere ek olarak, 31 milyon 800 bin metrekare yatay ve 136 bin metrekare düşey işaretleme ile 2 bin 100 kilometrelik otokorkuluk yapımı planlanıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.