O telefonlar artık kullanılmayacak!

O telefonlar artık kullanılmayacak!
Kayıt ücreti ödememek için yurtdışından getirilen telefonlara yapılan IMEI kopyalama işlemleri, yeni düzenlemelerle tarih oluyor.

YASALAR DEĞİŞTİ, UYGULAMA SIKILAŞTI

Kayıt ücreti ödememek için yurtdışından getirilen telefonlara yapılan IMEI kopyalama işlemleri, yeni düzenlemelerle tarih oluyor. Yurtdışından alınan cep telefonlarında IMEI kaydını yaptırmadan bir yıl boyunca kullanım imkanı sunan eski yöntemler, artık geçerliliğini yitirdi. Bu kapsamda, IMEI klonlaması yapılan telefonlar tek tek kapatılmaya başlandı. Bir yıl boyunca kayıtsız kullanılan yurtdışı telefonlar, son dönemde sıkı denetimler ve düzenlemelerle karşı karşıya kaldı. Geçen yıl ekim ayında yürürlüğe giren yeni kanun, sinyal alınamayan cep telefonlarının kapatılma süresini yedi yıldan bir yıla indirdi. Bu değişiklikle birlikte, IMEI kopyalama yöntemine başvuran vatandaşlar zor durumda kalmaya başladı.

otelefonlarartikkullanilmayacak2.jpg

TELEFONCULARIN İŞLERİ ZORLAŞTI

Bazı büyükşehir semtlerinde yaygın olarak uygulanan IMEI klonlama yönteminin sona ermesi, telefoncuları da etkiledi. Klonlama işlemleri için başvuran müşterilerine “herhangi bir sorun yaşanmaz” garantisi veren telefoncular, şimdi kapanan telefonların ardından taleplerle karşı karşıya kalıyor. Mecidiyeköy'de bir telefoncu, "Bir haftadır klonlamaya çalışıyoruz, ama olmuyor. Devlet engellemiş. Daha önce klonladığımız telefonlar da kapanmaya başladı ve bizden paralarını istiyorlar. Zor durumda kaldık," diyerek sıkıntılarını dile getirdi.

otelefonlarartikkullanilmayacak3.jpg

IMEI KLONLAMA NEDİR?

Yurtdışından yolcu beraberinde getirilen telefonların IMEI kayıt ücreti de artış göstermeye devam ediyor. 2025 yılı itibarıyla bu ücretin 45.953 TL olması beklenirken, yurtdışı çıkış harcının da 720 TL’ye yükselebileceği belirtiliyor. 2024 başında yeni kayıt ücreti 31.692 TL olarak belirlenmişti. IMEI klonlama, eski telefonların IMEI numarasının, yurtdışından getirilen vergisiz akıllı telefonlara aktarılması işlemidir. Ancak, bu işlem yasal değil. Geçtiğimiz yıl ekim ayında yayımlanan yeni yönetmelik ile bu tür yasadışı uygulamalara karşı sert tedbirler alındı. Resmi Gazete'de yayınlanan düzenlemeye göre, "kesintisiz yedi yıl" ifadesi, "son sinyal almasından itibaren kesintisiz bir yıl" olarak değiştirildi.

Bu haber toplam 391 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.