Kırıkkaleli Çöke ailesinin trafik kazası kaderi!

Kırıkkaleli Çöke ailesinin trafik kazası kaderi!
Seyit Çevik’in ardından, adından söz ettiren keman ustası. Sayılı kişinin başardığı, keman ile türküleri dost eden, bozlağı keman ile çalan bir üstat.

UNUTULMAYAN SAYISIZ ESERLER

Kimi zaman çaldığı oyun havaları ile içimizi kıpır kıpır ettiren kimi zamansa bozlaklarla yüreğimizi dağlayıp, uzak diyarlara götüren, Kırıkkale’nin önemli bir değeri Erol Çöke… Bozkır topraklarını türküleriyle renklendiren, adeta kemanına aşık bir üstat. Kemanının tellerine her dokunuşunda alın teri, emek kokan, tarihi ve kültürüyle hemhal olmuş İç Anadolu Bölgesi’ne doğru hayaller kurduran Çöke’nin türküleri halen günümüzde sevenleri tarafından da dinlenmekte.

kirikkaleli-coke-ailesinin-trafik-kazasi-kaderi2.jpg

ÜNLÜLERİN YAPIMCILIĞINI ÜSTLENDİ

1948 yılında Abdallar diyarı Keskin’de dünyaya gelen Çöke, yörenin kültürünü oldukça benimser ve genç yaşta Türk Halk Müziğine gönül verir. Çöke, yanık sesi ve kemanı adeta dile getirircesine çalışıyla kısa sürede tüm dikkatleri üzerine toplar. Yaşadığı bölgede hızla ünlenen Çöke, en yakın dostu kemanı ile birlikte düğünlere giderek geçimini sağlar. Yıllar böyle sürüp giderken, takvimler nihayet 4 Mart 1987 tarihini gösterir. Erol Çöke bu tarihte adını büyük sanatçıların arasına yazdıracaktır. Çöke, Ferdi Tayfur, Gönül Yazar, Bülent Ersoy ve Zeki Müren gibi ünlü sanatçıların da yapımcılığını üstlenen Uzelli Müzik ile birlikte albüm anlaşması yapar. Çöke’nin ‘Getir Berber’ isimli albümü artık müzik piyasasının içinde en iyilere rakipti.

kirikkaleli-coke-ailesinin-trafik-kazasi-kaderi4.jpg

KOPAMADIĞI ABDALLIK KÜLTÜRÜ

Çöke o tarihten sonra birçok farklı müzik şirketi ile çalışır, birbirinden güzel onlarca albüm çıkarır. Çöke’nin gönlünün bir tarafı ise Abdallık kültürü için atmaktadır. Çöke, onca albüm çalışmasının yanı sıra düğünlerden de bir türlü vazgeçemez. Düğünlere gider, şarkılar, türküler söyler ve kültürünü yaşatmak için elinden geleni yapar. Çöke artık keman deyince ilk aklan gelen üstatlardan biri haline geldi. Çöke, bozlak türkülerini kendine has çaldığı keman ile renklendirdi.

BİR AİLENİN KADERİ TRAFİK KAZALARI

Yine o kopamadığı düğün eğlencelerinden birinden dönerken ailesinin yakasına yapışmış, adeta Çöke ailesinin kaderi olan trafik kazasından kaçamadı. Tarihler tam 22 yıl önceyi gösterirken, 2000 yılında trafik canavarı Erol Çöke’nin karşısına çıkar ve Çöke bu kaza sonucunda hayata gözlerini yumdu.. Kemanlar susar, bozlaklar ağlar. Çok sevdiği toprağı, kopamadığı memleketi Keskin’de sonsuzluğa uğurlanır. Çöke ailesinin peşini bırakmayan trafik canavarı Erdoğan Çöke’den sonra Erol Çöke’yi de aramızdan aldı. Adeta ailenin kaderi haline gelen trafik kazaları, Erol Çöke’nin ardından da ailenin peşini bırakmaz önce Vedat Çöke’yi daha sonra ise Haydar Çöke’nin hayatlarını sonlandırır.

Bu haber toplam 2347 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.