AHİKA ile akıllı çiftlikler yaygınlaşacak

AHİKA ile akıllı çiftlikler yaygınlaşacak
 İnternet Editörü
Ahiler Kalkınma Ajansı’nın Küresel Gıda Güvenliğinin Artırılması Alanında Başvurduğu Sütün İzlenmesi ve Kimliklendirilmesi Projesi Kabul Edildi

YER TEMELLİ DÖNÜŞÜM İÇİN YENİLİK

Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi (JRC), Avrupa Parlamentosu tarafından desteklenen "Yer Temelli Dönüşüm için Yenilik" konulu AB Hazırlık Eylemi kapsamında 8 Ekim 2024 tarihinde bir çağrıya çıkmıştır. Bu çağrı, Avrupa Birliği (AB) Üye Devletleri, AB Aday Ülkeler ve Ufuk Avrupa ile ilişkili ülkelerdeki yerel, bölgesel ve ulusal kamu otoritelerine yönelik olup, politika uygulayıcı kuruluşlarda kapasite oluşturmayı ve yenilikçi yaklaşımların tasarlanmasını desteklemeyi amaçlamaktadır. Program kapsamında farkındalık yaratma, kapasite geliştirme ve deneysel yolculuk faaliyetleri öne çıkmaktadır.

ahika-ile-akilli-ciftlikler-yayginlasacak.jpg

DÖNÜŞTÜRÜCÜ İNOVASYON STRATEJİLERİ

Ahiler Kalkınma Ajansı, söz konusu çağrıya 11 Aralık 2024 tarihinde TR71 Bölgesi adına başvuruda bulunmuş ve 19 Mart 2025 tarihinde JRC tarafından başvurunun kabul edildiği bildirilmiştir. Ajansın programa katılımındaki temel amaç, TR71 Bölgesi'nde sürdürülebilir gıda güvenliği konusunda farkındalığı artırmak, dönüştürücü inovasyon stratejileri oluşturmak ve bu stratejileri bölge genelinde hayata geçirmektir.

EŞ ZAMANLI OLARAK GERÇEKLEŞECEK

Bu kapsamda Ahiler Kalkınma Ajansı, 2025 yılı içinde KOP Bölge Kalkınma İdaresi’nin desteğiyle "Sütün Kimliklendirilmesi ve İzlenmesi Projesi"ni hayata geçirecektir. Proje ile Süt Üreticileri Birlikleri'ne bağlı süt toplayıcılarının araçlarına monte edilecek mobil süt analiz cihazları sayesinde, üreticilerden alınan sütler anında analiz edilecek ve sonuçlar eş zamanlı olarak hem üreticiler hem de süt işleme tesisleri tarafından takip edilebilecektir.”

SÜT ÜRÜNLERİNİN KALİTESİ ARTACAK

Proje kapsamında tamamen yerli yazılım ile geliştirilen mobil süt analiz cihazları satın alınarak, oluşturulacak süt izleme ve kimliklendirme sistemiyle bölgedeki süt tedarikçilerine özel kimlikler atanacaktır. Böylece, süt ürünlerinin kalite standartlarının yükseltilmesi hedeflenmektedir. Ahiler Kalkınma Ajansı ayrıca, bölgede akıllı çiftliklerin yaygınlaştırılması, hayvan sağlığı ve verimliliği konusunda genetik çalışmaların teşvik edilmesi ve çiftliklerde atık bertarafına yönelik endüstriyel simbiyoz uygulamalarının geliştirilmesi için de çeşitli projeler hayata geçirmeyi planlamaktadır.

Bu haber toplam 10 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.