Kırıkkale’de ölçü ve tartı aletleri uyarısı!
Yapılan açıklamada ölçü ve tartı aletlerinde periyodik muayene için müracaatların 29 Şubat 2024 tarihinde sona erdiği bildirildi.
YETKİLİ SERVİSLERCE YÜRÜTÜLÜYOR
Kırıkkale Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Okan Şahin ölçü ve tartı aletleri muayenesi hakkında bilgilendirmelerde bulundu. İl Müdürü Şahin “Ölçüler ve Ayar Kanunu hükümlerine göre muayene edilerek damgalanması zorunlu olan Ölçü ve Ölçü aletlerinin kamu yararına uygun olarak doğru, ayarlı kullanımının sağlanması, muayenesi ve damgalanması işlemleri, Türk Standartları Enstitüsünce(TSE), Belediye Grup Merkezi Ölçüler ve Ayar Memurluğunca ve Bakanlığımızca yetkilendirilmiş Yetkili Muayene Servislerince yürütülmektedir. Türk Standartları Enstitüsünce(TSE) Muayene edilecek ölçü ve ölçü aletleri için, Akaryakıt ve LPG sayaçları, sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) ölçme sistemleri, motorlu taşıt lastiklerinin hava basıncı ölçümünde kullanılan cihazlar, hassas kütle ölçüleri, 5 kg'dan yukarı kütle ölçüleri, demiryolu yük ve sarnıçlı vagonları, maksimum kapasitesi 2000 kg üzerinde olan otomatik olmayan tartı aletleri ile aks kantarlarının için https://basvuruportal.tse.org.tr internet adresi sayfasından elektronik ortamda TSE’ ye müracaat edilecektir” ifadelerine yer verdi.
PERİYODİK MUAYENE GEREKİYOR
Şahin “Grup Merkezi Belediye Ölçüler ve Ayar Memurluğunca Muayene edilecek ölçü ve ölçü aletleri için, Uzunluk ölçüleri, hacim ölçüleri, 5 kg’a kadar hassas olmayan kütleler ile Belediyelerce tespit edilecek yer ve günlerde kurulan üretici ve pazarcılar tarafından malların doğrudan tüketicilere perakende olarak satıldığı açık ve ya kapalı pazar yerlerinde kullanılan tartım kapasitesi 2000 kg ve altında olan otomatik olmayan elektronik tartı aletleri, mekanik tartı aletlerinden; masa terazileri, asma teraziler, ibreli teraziler ve tek kollu kantarlar için Kırıkkale Belediyesi bünyesinde bulunan Grup Merkezi Belediye Ölçüler ve Ayar Memurluğuna müracaat edilecektir. Yetkili Muayene Servislerince Muayene edilecek ölçü ve ölçü aletleri için, Otomatik tartı aletleri ile tartım kapasitesi 2000 kg’a kadar (2000 kg dahil), Grup Merkezi Belediye Ölçü ve Ayar Memurluğu yetkisi dışındaki 3. ve 4. sınıf otomatik olmayan elektronik tartı aletleri ile 1. ve 2. sınıf otomatik olmayan tartı aletleri ve egzoz gazı emisyon ölçüm cihazları için periyodik muayene müracaatlarının Yetkili Muayene Servislerine(https://msurapor.sanayi.gov.tr) yapılması gerekmektedir” diye konuştu.
PARA CEZASI UYGULANACAK
Açıklamanın devamında “Periyodik muayene müracaatı başvurusunu yapmayan ölçü ve ölçü aletleri kullanıcıları hakkında 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanununun 15/c maddesinde “Damgası kopmuş, bozulmuş, damga süresi geçmiş ölçü aletini kullanan kişiye idari para cezası verilir ve bu ölçü aletlerine el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir.” hükmü yer almaktadır. Bu nedenle, ilgililerin, mağdur olmaması ve cezai durumlara düşmemesi bakımından; damga sürelerini geçmiş ölçü ve ölçü aletlerinin, 2024 yılı periyodik muayenesi müracaatlarını, 2024 yılı Ocak ayından Şubat ayı sonuna kadar cins, özellik ve yetki alanına göre yukarıda belirtilen mercilere yapmaları gerekmektedir” denildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.