Ayçiçek yağına zam geliyor!

Ayçiçek yağına zam geliyor!
 Muhabir
Uluslararası piyasalarda yaşanan artışın ardından Ayçiçek yağına zam yolda. Temmuz ayında market raflarında etiketlerin değişmesi bekleniyor.

FİYAT YÜKSELİŞLERİ DEVAM EDİYOR

Son zamanlarda artan talep, sıcak hava koşulları ve Rusya ile savaşta olan Ukrayna'da azalan Ayçiçek çekirdeği stokları nedeniyle ham Ayçiçek yağı fiyatlarında önemli bir yükseliş yaşandı.
1 ay içerisinde ham Ayçiçek yağının fiyatında yaklaşık yüzde 20'lik bir artış oldu. Böylece ham Ayçiçek yağının fiyatı 870 dolardan bin 30 dolara çıktı.

MARKET FİYATLARINA YANSIYABİLİR

Uluslararası piyasalarda gözlemlenen bu artışların iç pazara da yansıması bekleniyor. Dünya gazetesinin haberine göre sektör temsilcileri, bayram sonrası ve Temmuz ayında Ayçiçek yağı fiyatlarına yüzde 10'luk bir zam geleceğini ifade etti. Kadoğlu Yağ Sanayi İthalat Müdürü Muzaffer Yıldırım, fiyatların manipüle edilmesinin söz konusu olduğunu, şu anda damping ve anti dampingin bulunduğunu belirtti.

aycicek-yagina-zam-geliyor2.jpg

Fiyatların zincir marketler dolayısıyla çok geride olduğunu öne süren Yıldırım, "Ayçiçek yağı fiyatları, şu anda normalde olması gerekenin çok altında. Maliyetin altında fiyatlarla raflarda bulunuyor ve imalatçı firmalar çok büyük bir sıkıntı yaşıyor. Fiyat artışının bayramdan sonra birden raflara yansıması mümkün değil” dedi.

YÜZDE 10 ORANINDA ZAM BEKLENİYOR

Zincir marketlerin kendi markası olan 5 litrelik ayçiçek yağış ortalama 195 TL'den satılırken, popüler markaların 5 litrelik ayçiçek yağı ise 250 ile 280 TL arasında raflarda bulunduğunu ifade eden Yıldırım: “Yüzde 10'luk zammın ardından 195 TL'lik Ayçiçek yağının fiyatının 215 TL'ye, 250 TL'den satılan Ayçiçek yağının ise 275'ye çıkması bekleniyor” şeklinde konuştu. Yıldırım, yurt dışında son dönemde büyük fiyat artışları yaşandığını belirtti. Bir ay önce 870 dolar olan ham ayçiçek yağı fiyatlarının şu anda 1020-1030 dolar seviyelerine yükseldiğini ifade etti.

Bu haber toplam 462 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.