Ortadoğu gündemi, Kırıkkale’de konuşuldu

Ortadoğu gündemi, Kırıkkale’de konuşuldu
 İnternet Editörü
Kırıkkale Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KODAMER), Orta Doğu Araştırma Merkezi (ORSAM) ve Hemdert Topluluğu'nun katkılarıyla 'Dünya ve Güncel Gelişmeler' konulu panel düzenlendi.

SOYKIRIM NEDİR?

Panele Sosyal Bilimler Enstitü Müdürü Doç. Dr. Abdussamed Yeşildağ, akademik personelimiz ile Üniversitemiz öğrencileri ve Kırıkkale Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri katıldı.
Panel, Arapça Mütercim ve Tercümanlık Bölümü öğrencisi Rümeysa Artuk'un ''Soykırım Nedir?'' konulu sunumuyla başladı. Öğrencimiz Rümeysa Artuk; Bosna Soykırımı, Doğu Türkistan Uygur Soykırımı, Sabra ve Şatilla Katliamı, Filistin Gazze Soykırımı konularında katılımcıları bilgilendirdi. 1. Dünya Savaşı'ndan günümüze kadar Orta Doğu'da yaşananları ''Orta Doğu Tarihi'' konulu sunumuyla katılımcılara aktaran Arapça Mütercim ve Tercümanlık Bölümü öğrencimiz Ebrar Gültekin; 1948 Arap-İsrail Çatışması, 1979 İran İslam Devrimi, 1980 Irak-İran Savaşı, 1990 Körfez Savaşı ve 2003 Irak Savaşı hakkında dinleyicilere bilgiler verdi.

ortadogu2.jpg

DAVA SÜRECİNİ KATILIMCILARA AKTARDI

''Orta Doğu Güncel Meseleleri' konulu sunumu yapan Arapça Mütercim ve Tercümanlık Bölümü öğrencisi Mevlüde Avcı Taşçı; Tunus, Mısır, Libya, Suriye, Bahreyn, Cezayir, Ürdün ve Yemen'de yaşanan Arap Baharı'nın nedenleri, sonuçlarını ve bölgeye etkinlerini katılımcılara aktardı. ''Güney Afrika'nın İsrail'e Açtığı Dava Süreci'' konulu sunumu yapan Arapça Mütercim ve Tercümanlık Bölümü öğrencimiz Muhammed Furkan Aksoy, Uluslararası Adalet Divanı'nın yapısı, işlevi ve dava sürecini katılımcılara aktardı.

ortadogu.jpg

BÖLGEDEKİ GELİŞMELERİ ELE ALDILAR

ORSAM Körfez Çalışmaları Koordinatörü Gökhan Ereli,'' Değerli hocalarım, sevgili katılımcılar hepiniz hoş geldiniz. Sunum yapan arkadaşlarımız çok değerli ve güzel bilgiler sundular. Kırıkkale Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden 2015 yılında mezun oldum. 10 yıl sonra burada sizinle bu panelde olmak beni çok mutlu etti. ORSAM 2009 yılında kuruldu. ORSAM, uluslararası ilişkiler bağlamında Orta Doğu'yu inceleme, analiz etme ve bilgileri halk nezdinde indirgemektedir. ORSAM Körfez Çalışmaları Koordinatörü olarak bende Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Kuveyt ve Katar'ın oluşturduğu Körfez Arap Ülkeleri İş Birliği Konseyi üye ülkelerini inceliyorum. Burada arkadaşlarımız Orta Doğu kavramı üzerinden bölgedeki gelişmeleri ele aldılar.”

70 YILDIR İŞGALİ DEVAM EDİYOR

“Orta Doğu ülkemizin sınırında olduğu için bizleri yakinen ilgilendiriyor. Orta Doğu'yla ilgili 'Siz Orta Doğu'yla ilgili değilseniz bile Orta Doğu sizinle ilgilidir' diye bir söz vardır. Bu açıdan düşündüğümüzde Orta Doğu'yla ilgili yaptığımız çalışmaların önemli olduğunu düşünüyorum. İsrail-Filistin meselesi de ülkemiz açısından Orta Doğu'nun önemini arttırıyor. Bölgede İsrail-Filistin, İran-İsrail ve ABD- İran gerilimi var. 7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'e karşı eylemleri oldu. 7 Ekim tarihi Batılılar tarafından kavramsallaşma ve şekillendirilme çalışmalarına izin verilmemesi gerekiyor. Baktığımızda hep 7 Ekim tarihi öne çıkarılıyor sanki öncesinde İsrail-Filistin'in arası güllük gülistanlıkmış gibi. Ama durum böyle değil. İsrail'in Batılıların desteğiyle 70 yıldır işgali devam ediyor.'' ifadelerini kullandı. ORSAM Körfez Çalışmaları Koordinatörü Gökhan Ereli'nin katılımcıların sorularını yanıtlamasıyla ilk oturum sona erdi.

Bu haber toplam 98 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.