Kırıkkale Üniversitesi’nde akreditasyon çalıştayı
KALİTELİ DAHA NİTELİKLİ ÇALIŞMALAR
Düzenlenen Çalıştaya, Rektör Yardımcısı ve Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Başalan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol Yılmaz, Genel Sekreter Dr. Öğr. Üyesi Şevket Evci, Akreditasyon Kurulu Başkanı Prof. Dr. Naim Deniz Ayaz ve kurul üyeleri, akademik ve idari birim amirleri ile akademik personeller katıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Yılmaz, “Kırıkkale Üniversitesi ailesi olarak; eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, uluslararasılaşma ve toplumsal katkı anlamında her gün kendimizi biraz daha aşıyoruz. Elbette bu çalışmaların, başarıların aktörleri sizlersiniz ve takım arkadaşlarınız. Bu yaptığımız çalışmaların, daha nitelikli daha kaliteli olması noktasında da Kalite Koordinatörlüğümüzün koordinasyonunda ete kemiğe büründürerek, daha görünür yapmaya çalışıyoruz. Bunun bir sonraki aşaması elbette akreditasyon. Yaptığımız çalışmalar var ve bu çalışmaları daha kaliteli daha nitelikli yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
AKREDİTASYON KURULU OLUŞTURDUK
Rektör Yardımcısı Yılmaz “Yine kalitenin içerisinde de bir dış gözün görmesini sağlıyoruz. Akreditasyon bunun bir sonraki ve nihai aşaması diyebiliriz. Bu akreditasyon çalışmalarını aslında nitelikli olduğunu bildiğimiz ve savunduğumuz, iddia ettiğimiz bir dış göz görsün ve değerlendirsin diyoruz. Bizim örgüt körlüğü sebebiyle göremediğimiz eksikliklerimiz varsa, onları görsün bize söylesin istiyoruz. Dolayısıyla en büyük varlık sebebimiz olan öğrencilerimiz ve aileleri tarafından daha tercih edilir bir Üniversite, bir kurum pozisyonuna geçelim diye akreditasyonu önemsiyoruz. Akreditasyon çalışmalarımız elbette, daha önceki tarihlere dayanıyor ama biz bunu daha üniversite geneline yaymak, Üniversitemizin bütün birimleri ile daha çok tercih edilebilir üniversite seviyesini yakalayabilmek için bu çalışma artık nihai bir çalışma oluyor. Bunu bildiğimiz için de bütün birimlere yayılması noktasında bir akreditasyon kurulu oluşturduk. Hemen hemen bütün birimlerin temsil edildiği çok değerli bir kurul. Bu kurulda, Naim Deniz Ayaz Hocamızın başkanlığında çok kıymetli çalışmalar yapıyorlar” ifadesini kullandı.
KALİTE KÜLTÜRÜNÜ YAYGINLAŞTIRIYORUZ
Program, Akreditasyon Kurulu Başkanı Prof. Dr. Naim Deniz Ayaz’ın “Yükseköğretimde Akreditasyon” konulu sunumu ile devam etti. Ayaz, konuşmasında akademik birimlerimizin fakülte ve bölüm bazında yaptığı akreditasyon çalışmaları ve akredite durumları hakkında bilgi verdi. Kırıkkale Üniversitesinin nihai hedefinin kurumsal akreditasyon olduğunu ve kalite kültürünün kurum içinde yaygınlaşmasını amaçladıklarını belirten Akreditasyon Kurulu Başkanı Prof. Dr. Naim Deniz Ayaz, yükseköğretimde akreditasyonun kazanımlarını şu şekilde sıraladı: “Kurumun ve programın güvenilirliğini ve tanınmasını sağlar. Ulusal ve uluslararası hareketlilikte kolaylık sağlar. Mükemmeliyet standartlarına sahip olduğunu belgeler. Kalitenin sürekli olarak geliştirilmesine imkan tanır. Dürüstlüğü, şeffaflığı ve etik standartları yerleştirir. Daha yüksek puan almış öğrencilerin tercihinin sağlar ve diplomaların prestijini artırır. Mezunların sonraki programlara kabulüne katkıda bulunur. İşverenlerin programa güvenini artırır. Mezunların kurumlara yerleştirme şansını hızlandırır” sözlerine yer verdi.
İŞ DÜNYASI İLE UYUMLU EĞİTİM
Prof. Dr. Ayaz, konuşmasının devamında meslek yüksekokullarında bulunan 83 programı değerlendirmek için YÖKAK tarafından yetkilendirilen Mesleki Eğitim Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MEDEK) hakkında bilgi vererek akreditasyon başvurusu için yapılması gerekenleri anlattı. Meslek yüksekokullarındaki programların akredite olmasının kuruma ve paydaşlara önemli katkıları olduğunu belirten Prof. Dr. Naim Deniz Ayaz, “Meslek yüksekokullarında akreditasyonun kazanımlarını; ön lisans programlarında ortak öğrenim kazanımları, yatay-dikey hareketlilikte birliktelik, Mesleki Yeterlilik Kurumu’na (MYK), Ulusal Mesleki Standartlara (UMS) ve Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesine (TYYÇ) uyum, akredite olan meslek yüksekokulu programlarının Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) ve Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi (AYÇ) listesinde yer alması ve bu sayede diplomaların yurtdışında tanınır hale gelmesi, programların daha yüksek puan alan öğrenciler tarafından tercih edilmesi ve iş dünyası ile uyumlu eğitim olarak sıralayabiliriz” diye konuştu.
AKREDİTE OLMA KRİTERLERİNİ ANLATILDI
Çalıştay, Akreditasyon Kurulu Başkanı Prof. Dr. Naim Deniz Ayaz, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Atike Tekeli Kunt, Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Katrancı, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adnan Aktepe ve İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç, Dr. Harun Çağlayan’ın Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri alanında eğitim veren fakülte, bölüm ve programlar ile lisansüstü eğitim veren enstitülerin akreditasyon süreçlerini ve akredite olma kriterlerini anlattığı toplantılar ile sona erdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.