Aksaçlılar, gençlerle buluştu

Aksaçlılar, gençlerle buluştu
Kırıkkale Üniversitesi’nde “Geçmişimiz Geleceğimize Işık Tutuyor” isimli etkinlikler dizisinde “Aksaçlılarımız Gençlerimizle Buluşuyor” etkinliğinin beşincisi gerçekleştirildi.

KIRIKKALE İÇİN ÖNEM TAŞIYOR

Etkinliğin konuğu İnşaat Mühendisi ve Üniversite Yapı İşleri ve Teknik Dairesi Eski Başkanı Mevlüt Ünlü oldu. Programa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol Yılmaz, Meslek Yüksekokulları Koordinatörü ve Kırıkkale Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Özgür Selvi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Lüy, Doç. Dr. Hamdi Gökçe Zabunoğlu ve Basın, Yayın ve Halka İlişkiler sorumlusu Öğretim Görevlisi Göksun Ünlü ile öğrenciler katıldı.

aksaclilar-jpg2.jpg

Programın moderatörlüğünü yapan Doç. Dr. Hamdi Gökçe Zabunoğlu, ''Kırıkkale 2053 Arama Konferansı aslında bir vizyon ortaya çıkarmak için Rektör Prof. Dr. Ersan Aslan’ın talimatı ile gerçekleşti. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol Yılmaz, Kırıkkale için çok önemli bir proje olan Kırıkkale 2053 Arama Konferansı'nın mimarlarının başında geliyor. Ben 20 yaşlarındayken Cumhuriyetimizin 100. yılı çok uzak bir tarih gibi geliyordu. Ama artık asırlık bir Cumhuriyetimiz var. 2053 denilince de sizler için çok uzak bir zaman gelebilir. Ama hiç uzak bir zaman değil.” dedi.

aksaclilar.jpg

2023, 2053 VE 2071 HEDEFLERİ VAR

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Erol Yılmaz, ''Türkiye'de Kırıkkale 2053 Arama Konferansı'nı bir ilk olarak gerçekleştirme vizyonu Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan'a aittir. Ülkemizin 2023, 2053 ve 2071 hedefleri var. Bu hedefler belirli başlıklar altında toplanıyor. Kırıkkale 2053 düşünce bazında dile geldiği zaman dünya nerede olacak? Türkiye nerede olacak? Kırıkkale nerede olacak? soruları akıllara geldi. 17 ana başlık içerisinde 34 alt başlık ile birlikte 2053 yılında Kırıkkale'nin ne durumda olacağını hayal etmek üzere kuruldu. Konsept içerisinde 34 başlıkta şehrimizdeki kamu kurumları, özel kuruluşlar bilhassa savunma kuruluşları, şehrin ileri gelenleri ve iki kadın muhtarımızın katılımı ile bir format geliştirildi.”

aksaclilar-jpg3.jpg

500 SAYFALIK YOL HARİTASI ÇIKTI

“17 başlığın moderatörlüğünü 17 hocamız yaptı. Tabi 17 hoca da sabit kalmadı; pek çok hocamız da ilgili konularda yer aldılar. Dolayısıyla ortaya geleceği hayal ettiğimiz bir çalışma çıktı. Çalışmaların neticesinde 500 sayfalık yol haritası çıktı. Cumhurbaşkanlığı makamından başlayarak devletin bütün ileri gelen makamlarına bu yol haritası ulaştırıldı. Medya, mühendislik, savunma sanayi, eğitim, spor, kültür ve sosyal politiklar gibi başlıklar bu yol haritasının içerisindeydi. O masada iki tane kadın muhtarımız da vardı. Netice itibari ile Kırıkkale 2053 Arama Konferansı'nın içerisindeki 34 başlıktan oluşan ve içeriğinde çok farklı düzeyde önerilerin yer aldığı bir yol haritası çıktı. Biz, Üniversite yönetimi olarak bu yol haritasının içerisinde uygunluklarını tartışarak bazı etkinlikleri uygulanabilir bulduk. Şuan içerisinde bulunduğumuz 'Geçmişimiz Geleceğimize Işık Tutuyor' adlı etkinlik de sosyal politikalar içerisinde seçtiğimiz hedeflerden birisidir. Bugüne kadar dört tanesi gerçekleştirildi. Beşinci etkinlikte Mevlüt Abi konuğumuz oldu. Abi diyorum çünkü benim için baba yarısıdır. Sadece mühendislik alanında değil hayata dair de çok şey öğrenebileceğiniz ve okuyabileceğimiz çok geniş deneyime sahip birisidir. Başta Rektör Hocamızın selamı ve teşekkürü ile bizleri kırmayarak gelmiş olması bizleri çok mutlu etti. Katılımınız için hepinize teşekkür ediyorum.'' ifadelerini kullandı.

BALIŞEYH’TE 1953 YILINA KADAR OKUL YOKTU

“Geçmiş yıllarda yaşanan zorluklardan bahseden Mevlüt Ünlü, ''Bugün sizlere hayatımdan bazı kesitler anlatacağım. Bu anlatacaklarım insanlarımızın nereden nereye geldiğini anlamanızı sağlayacak. Bu anlatacaklarımın ışığı altında artık sizlerde geleceğin hayallerini kuracak ve hayallerinizin programlarını yapacaksınız. Ben, Balışeyh’te doğdum ve üçüncü sınıfa kadar orada okudum. Balışeyh, bir tarafı demir yolu bir tarafı da kara yolu olan bir yerdir. Bazı lokomotifler Balışeyh’te su alırlardı. Su alırken 15 dakika Balışeyh’te kalmak zorunda kalırlardı. Ülkemizde o zamanlar su, elektrik yoktu. Demir yolunda lokomotifler su alırken yaktıkları kömürlerin atıklarını oraya bırakırlardı. Bunların içerisinde yanmamış kömürler vardı. Balışeyh’te yaşayanlar o zamanlar lokomotiflerin bıraktığı kömürleri toplar ve aralarında paylaşırlardı. Balışeyh’te 1953 yılına kadar okul yoktu”

BEŞİNCİ SINIFLAR EĞİTİM GÖRÜYORDU

“Abilerimiz Beyobası köyüne 4 kilometre yürüyordu. Büyük bir çoğunluk okulu o zamanlar bırakmak zorunda kaldı. Çünkü hem yol uzak hem de geçim derdi vardı. 1953 yılında Ballışeyh'e okul yapıldı. Bende o zamanlar 5 yaşlarındayım okula gitmek istiyorum ama tek gidemiyorum. O zamanlar küçük olduğum için teyzemin oğlu götürürdü. Okul, İki dersliği olan bir okuldu, birinci dersliğinde; birinci, ikinci ve üçüncü sınıflar ders görüyordu. İkinci derste ise, dördüncü ve beşinci sınıflar eğitim görüyordu. 1955 yılına geldiğimizde 1958 yılında ilkokuldan mezun oldum. 1970 ve 1980 yıllarında telefon çok önemliydi. İnsanlar çocukları doğunca PTT'ye gidip telefon almak istiyorum diye dilekçe veriyorlardı. Çünkü 10 seneden önce ev telefonu gelmiyordu.'' ifadelerini kullandı.

ÖNEMLİ İMKANLARA SAHİP OLDU

Ünlü, o dönemdeki zorlukların ve gelişmelerin, bugüne kadar nasıl büyük ilerlemeler kaydedildiğini gösterdiğini vurguladı. Öğrencilerimizin sorularını yanıtlayan Ünlü, geçmişte kısıtlı imkânlarla nelerin başarıldığı ve günümüze nasıl gelindiğini anlattıktan sonra gençlerin gelecek daha iyisini yapabilecek imkânlara sahip olduğunu belirtti. Program, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol Yılmaz'ın, Mevlüt Ünlü'ye ebru tablo hediye etmesi ve günün anısına fotoğraf çekilmesi ile sona erdi.

Bu haber toplam 27 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Eğitim