Bugün - 16 Ocak 2021 CumartesiKünyemizSayfalarDijital PanoReklamlarHakkımızda
images/habersistemi_06.pngimages/habersistemi_07.png
 
Kırıkkale   28°°C
 
Jandarma yapay zeka ile olayları aydınlatıyor Son bir yıldır KAFES ve KEP yapay zeka programlarını kullanan Kırıkkale İl ..
BOL VE BEREKETLİ BİR SEZON TEMENNİSİ

Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk,, sürdürülebilir balıkçılığın önemine dikkati çekerek, “2011 yılında 514 bin 755 ton olan su ürünleri avcılığımız, 2018 yılında 314 bin 94 tona inmiştir.

Güncel Haberi - 02 Eylül 2019 Pazartesi

(18:14)

Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk,, sürdürülebilir balıkçılığın önemine dikkati çekerek, “2011 yılında 514 bin 755 ton olan su ürünleri avcılığımız, 2018 yılında 314 bin 94 tona inmiştir. Balıkçılık sektörünün geleceği açısından sürdürülebilir avcılığın sağlanması şarttır” diye konuştu. 

 

Öztürk, yaptığı açıklamada, denizlerde av yasağının 1 Eylül itibarıyla sona erdiğini bildirerek, ürünü bol ve bereketli bir sezon diledi. Üç tarafı denizlerle çevrili, 8 bin 333 kilometre kıyı şeridine sahip olan Türkiye’nin büyük su ürünleri potansiyeli bulunduğunu belirten Öztürk, var olan potansiyelin tam olarak değerlendirilemediğini ifade etti. Su ürünleri avcılığının son yıllarda önemli ölçüde azaldığını belirten Öztürk, şöyle devam etti: “2011 yılında 514 bin 755 ton olan avcılık yoluyla elde edilen su ürünleri miktarı, 2014 yılında 302 bin 212 tona düşmüştür. 2015 yılında ise bir önceki yıla göre yüzde 42,9’luk artışla 431 bin 907 tona yükselen avcılık miktarı, 2016 yılında ise bir önceki yıla göre yüzde 22,4 oranında azalmış ve 335 bin 320 ton olarak gerçekleşmiştir.

 

SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞI YÜZDE 6,2 AZALDI

2017 yılında yüzde 5,7’lik artışla 354 bin 318 ton olan su ürünleri avcılığımız, 2018 yılında da yüzde 11,4 azalmış ve 314 bin 94 tona inmiştir. 2018 yılı deniz ürünleri avcılığı bir önceki yıla göre yüzde 11,9, iç su ürünleri avcılığı da yüzde 6,2 azalmıştır. Sektörün geleceği için sürdürülebilir avcılığı sağlamamız şarttır. Bu amaçla stokları koruyucu ve geliştirici yönde gerekli çalışmaların ve araştırmaların yapılması ve koruma kontrol çalışmalarının arttırılmasına öncelik verilmesi gerekmektedir.” Su ürünleri üretiminin ise 2013 yılında 607 bin 515 ton olduğunu belirten Öztürk, “Su ürünleri üretimimiz 2014 yılında 537 bin 345 tona gerilemiştir. 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 25,1 oranında artarak, 672 bin 241 ton olarak gerçekleşmiş, 2016 yılında ise yüzde 12,4 oranında azalmış ve 588 bin 715 ton olmuştur. 2017 yılı üretimimiz yüzde 7,2 artarak 630 bin 820 ton olarak gerçekleşmiştir.

 

KIYILAR AŞIRI AV BASKISI ALTINDA

2018 yılı su ürünleri üretimimiz ise yüzde 0,3 oranında azalarak, 628 bin 631 ton olmuştur. Bu üretimin yüzde 35,3'ünü deniz balıkları, yüzde 9,9'unu diğer deniz ürünleri, yüzde 4,8'ini iç su ürünleri ve yüzde 50'sini yetiştiricilik ürünleri oluşturmaktadır” diye konuştu. Avcılıktaki sorunun kıyı avcılığına dayanması olduğuna dikkati çeken Öztürk, “kıyılar aşırı av baskısı altındadır. Yeterli altyapı oluşturulamadığı için açık deniz balıkçılığı yeterince yapılamamaktadır. Oysa balıkçılığımızın geleceği açık denizlerdedir. Kıyılarımızda av baskısı sona erdirilmeli, açık deniz balıkçılığı desteklenmelidir” dedi.

 

YAPILMASI GEREKENLER

Öztürk, balıkçılık sektörünün gelişimi için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:  “Ülkemizdeki su ürünleri avcılığı kıyı balıkçılığına dayanmaktadır. Yeterli altyapı oluşturulamadığı için açık deniz balıkçılığı yapılamamakta bu nedenle de av baskısı kıyı sularımızda yoğunlaşmaktadır. Hayvansal protein temininde önemli yeri olan su ürünlerini sofralarımıza taşıyan balıkçılarımızın av yasaklarına titizlikle uyması büyük önem taşımaktadır.  Sürdürülebilir su ürünleri üretimi ülkemizde ana politika olmalı ve bu politika çerçevesinde gerekli stratejiler ile kısa, orta ve uzun vadeli eylem planları ve hedefler belirlenmelidir.  Kaynakların rasyonel kullanılabilmesi için su ürünleri eğitim merkezleri kurularak, eğitimler yapılmalı ve Ar-Ge çalışmaları desteklenmelidir.

 

MUTLAKA GÜÇLENDİRİLMELİDİR

Su ürünleri sektöründe örgütlenme yapısı mutlaka güçlendirilmelidir. Balıkçılıkta arz-talep dengesi oluşturularak, sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması gereklidir. Ülkemizde kişi başı su ürünleri tüketimi dünya ortalamasının altındadır. Kişi başına yıllık balık tüketimi Japonya, Norveç gibi ülkelerde 80, İspanya’da 40, Yunanistan’da 23, dünyada 19 kilogram, Avrupa Birliği’nde 25 kilogram iken Türkiye’de 8 kilogramı bulmamaktadır. Tüketimin artırılması için tedbirlerin alınması gerekmektedir. Balık tüketimi teşvik edilmelidir. Balıkçılık sektöründeki ürünlere yönelik dondurma, tuzlama, konserve ve paketleme ünitesi içeren işleme tesislerinin kurulması ekonomik anlamda sektöre katkı sağlayacaktır” dedi. Haber: ERSİN ATASAYAR

 


Kaynak / Editör: Haber Merkezi - admin Okunma 1225

Bu habere hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yazın !


GüncelHaberleri

Duyarlı ve özverili çalışmaya teşekkür
Ak Parti’de nöbet değişimi devam ediyor
Kadınlardan ''başka bir dünya mümkün'' çağrısı
Yetimlerin diş bakımını Öztürk üstlendi
11 Kasım 2020 Saat 11:11' de Dinek Dağında buluşuyoruz
Erşan’dan Oy Gelin, Oy Damat klibi
Yerel basının yanındayız
Engelsiz kafe de nikah şekeri kursu

Diğer Haberler

200 gram ekmek 1.25’den satılacak
Paramediklere kutlama
Hukuk Fakültesinin yeni dekanı Avcı oldu
Sandıklı mesaisi devam ediyor
Bu millet sandığa ve iradesine çok önem verir
Keskin’de Okul binası yükseliyor
Vatandaşla buluşma toplantıları sürüyor
Lastiği patlayan otomobil bariyerlere çarptı
E-Gazete (Yenigün)
Yazarlar

Ali Kaybal

Ali_Kaybal MERHABA

08.01.2021 14:20:05

Yeni bir sayfa Yeni bir gün Ve Gazete Yenigün ok..

Mehmet Erkoç

Mehmet_Erkoç Vefa gruplarına minnet borçluyuz

28.04.2020 18:41:05

İnsanlık olarak önemli bir sınav veriyoruz. Tüm d&..




MHP’den köylere çıkarmaMilliyetçi Hareket Partisi Kırıkkale İl Başkanı Erdal Baloğlu, Yahşi..
En Çok Okunanlar
TOBB Meslek Lisesi inşaatında sona doğru Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odasının girişimleriyle TOBB tarafından Keskin&.. Kırıkkale'de aralarında iş insanlarının bulunduğu FETÖ davasında 6 san.. Çayırlı'nın yeni kitabı ‘Çeri’ raflarda     Kırıkkaleli genç yazar, Gökhan Çayırlı e.. Kulislerde Karadurmuş yankıları Erken seçim olasılığının dilden dile dolaştığı şu günlerde, her..
Namaz Vakitleri
Şehir
(kirikkale)
İmsakGüneşÖğleİkindiAkşamYatsı

Hava Durumu
Şehir
(kirikkale)
Bugün
17°°C - 28°°C
Pazar
18°°C - 29°°C
Salı
13°°C - 25°°C
Perşembe
13°°C - 25°°C

Arşiv Getir

Facebook


Künyemiz Sayfalar Dijital Pano Reklamlar Hakkımızda Facebook FriendFeed Twitter MySpace 0,15Yazılım - Web Aksiyon