Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ‘Sigara veya Sağlık’ hakkında konferans düzenlendi.
Sağlık Haberi
- 18 Nisan 2019 Perşembe
(15:39)
Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ‘Sigara veya Sağlık’ hakkında konferans düzenlendi. Tütün bağımlılığı ve akciğer hastalıklarına yönelik akademik araştırmalarında ortaya konulduğu konferansta onkoloji polikliniğine gelen vakaların neredeyse yüzde 70’inin sigarayla ilişkili kanserler olduğu ifade edildi.
‘SİGARA VEYA SAĞLIK’ KONULU KONFERANS
Tıp Fakültesi tarafından sigara ve zararları hakkında personel ve öğrencileri bilgilendirmek amacıyla ‘Sigara veya Sağlık’ konulu konferans düzenlendi. Yahya Kemal Konferans Salonu’ndaki etkinlikte, Tıp Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Uğur Coşkun, Prof. Dr. Ayşe Füsun Kalpaklıoğlu, Doç. Dr. Nesimi Ünal, Doç. Dr. Şadiye Visal Buturak ile Tıp Fakültesi öğrencisi Stj. Dr. Büşra Demir, tütün bağımlılığı, sigara ve akciğer sağlığı, sigara ve kanser, bağımlılık tedavisi ile tütün bağımlılığı-öğrenci çalışmaları hakkında bilgi verdi. Konferansa akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
SİGARA İÇEN AİLELER, ÇOCUKLARINA ROL MODEL OLUYOR
Sigaranın milyonlarca insanı etkileyen yüzyılın en büyük salgını olduğunu ifade eden Doç. Dr. Nesimi Ünal, “Sigara içme oranı dünya genelinde giderek artmakta ve beraberinde bir çok sağlık problemini getirmektedir. Bu da sağlık harcamalarının artmasına neden oluyor. Sigara içen aileler, çocuklarına rol model oluyor ve bu da salgının artmasına neden oluyor. Bu mücadeleyi kazanmak neden zor? Çünkü sigara, lisanslı bir katil. Devletlerin bandrol basıp sattığı, toplumda kabul görmüş bir ürün. Toplum sigarayı zararlı bir madde olarak görmüyor ve bir çok sebepten dolayı mücadeleyi kazanamıyor” dedi.
BAŞTA AKCİĞER KANSERİ VE KRONİK BRONŞİTİ TETİKLİYOR
Sigara ve akciğer sağlığı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ayşe Füsun Kalpaklıoğlu, “Sigara içildiği sırada çekilen nefesle birlikte dumanın içindeki bütün zararlı maddeler akciğere gidiyor. Bu nedenle sigaraya bağlı hastalıkların ağırlıklı olarak ilk ortaya çıktığı yerler, akciğerler ve solunum yolu oluyor. Başta akciğer kanseri olmak üzere bundan daha kötü olan kronik bronşit, KOAH gibi hastalıklar ortaya çıkıyor. Bu hastalar yaşasalar da çok zor bir yaşam sürüyorlar” şeklinde konuştu.
EN GÜZEL ŞEY, SİGARAYA HİÇ BAŞLANMAMAK
Sigara denince akla ilk gelen problemlerden birisinin kanser olduğunu ifade eden Prof. Dr. Uğur Coşkun, “Maalesef, bu durum sadece akciğer kanseriyle kalmıyor. Kırıkkale’de onkoloji polikliniğine gelen hastaların neredeyse yüzde 70’ inin sigarayla ilişkili kanserler olduğunu görüyoruz. Burada en güzel şey, sigaraya hiç başlanmamasıdır ve aileye önemli görevler düşmektedir. Sigaranın en az 15 farklı kanserle ilişkili olduğu ispatlanmıştır. Akciğer, gırtlak, dudak, böbrek, mesane, pankreas, kolon, over, serviks kanserleri ve bazı myeloblastik lösemiler bunlar arasında sayılabilir” dedi.
TEDAVİSİZ SİGARAYI BIRAKMA ORANLARI YÜZDE 2.5
Doç. Dr. Şadiye Visal Buturak, bağımlılık tedavisi konulu sunumunda, “Sigara kullananların yüzde 70’i sigarayı bırakmak istediklerini ancak bırakamadıklarını ifade etmektedir. Her yıl için tedavisiz sigarayı bırakma oranları yüzde 2.5’dir. Sigarayı bırakanlarda 1 yıl içinde yineleme oranları yüzde 80’dir. Sigara bağımlılığı tedavisinde ilaca ek olarak bağımlılığın psikolojik ve davranış boyutuna da müdahale edilmesi gerekir. Sigara içme, öğrenilerek kazanılan bir davranıştır ve bilişsel davranışçı terapilerle sigara içmeme öğrenilebilir” dedi.
SİGARA İÇMEYE BAŞLANGIÇ YAŞ ORTALAMASI 16.4
Stj. Dr. Büşra Demir, Kırıkkale Üniversitesi Genç Yeryüzü Doktorları Topluluğu tarafından yapılan bağımlılık derecelendirme anketine ilişkin veriler paylaştı. Stj. Dr. Büşra Demir, “45’i üniversite öğrencisi olan ve toplam 108 katılımcılı bu anket çalışmasına göre, sigara içmekte olan üniversite öğrencilerinin yüzde 46’sı sigara içmeye üniversitede başlarken; yüzde 54’ü üniversite öncesinde başlamıştır. Sigara içmeye üniversiteden önce başlayan öğrencilerin sigara içmeye başlangıç yaş ortalaması 16.4’tür. Sigara bağımlısı öğrencilerin yüzde 22’si günde 0-5 adet, yüzde 36’sı günde 5-10 adet, yüzde 27’si günde 10-15 adet, yüzde 11’i günde 15-20 adet, yüzde 4’ü ise günde 20 adetten fazla sigara içmektedir” şeklinde konuştu. Konferans, konuşmacıların dinleyicilerin sorularını cevaplaması ile sona erdi.