Türk Sağlık-Sen Kırıkkale Şube Başkanı Murat Buluç, basın açıklaması yaparak sağlık çalışanlarının uğradığı hak kayıpları ve yaşadıkları şiddet olaylarına değindi.
Sağlık Haberi
- 11 Nisan 2019 Perşembe
(11:52)
Türk Sağlık-Sen Kırıkkale Şube Başkanı Murat Buluç, basın açıklaması yaparak sağlık çalışanlarının uğradığı hak kayıpları ve yaşadıkları şiddet olaylarına değindi. Sıfırlanıp giden döner sermayenin kabul edilebilir bir uygulama olmadığını ifade eden Buluç, sistemin köklü bir şekilde değişime ihtiyaç duyduğunu bildirdi.
DÖNER SERMAYE SİSTEMİ KÖKLÜ BİR ŞEKİLDE DEĞİŞTİRİLMELİ
Yüksek İhtisas Hastanesi önünde sağlık çalışanlarının da katılımıyla bir basın açıklaması yapan Türk Sağlık-Sen Kırıkkale Şube Başkanı Murat Buluç, sağlık çalışanlarının döner sermaye uygulaması ile büyük bir haksızlığa uğradığını belirterek, “Öncelikli meselemiz sıfırlanıp giden döner sermayelerdir. Sağlık çalışanları haklarını istemektedir. Döner sermayelerin kabul edilebilir bir düzeye yükseltilmesi ve adaletli dağıtımın tesis edilmesi temel talebimizdir. Döner sermaye sistemi köklü bir şekilde değiştirilmeli ve çalışanlar sistemin merkezine alınmalıdır. Sabit ek ödemeler genel bütçeden ödenmelidir. Döner sermayeden ücret alan tüm sözleşmelilere maaşları genel bütçeden verilmelidir. Döner sermayeler yükseltilmeli ve emekliliğe yansıtılmalıdır. Döner sermayelerde öncelik çalışanın hakkının verilmesi olmalıdır. Bu konuda geçtiğimiz hafta Sağlık Bakanlığı önünde bir eylem yaparak Türkiye’nin dört bir yanından yüzbinlerce sağlık çalışanını imzaladığı döner sermayelerin arttırılmasını isteyen dilekçeleri Bakanlığa teslim ettik. Biz Türk Sağlık-Sen olarak döner sermaye mücadelemizin peşini bırakmayacağız. Çalışanların mağduriyeti giderilene kadar her türlü yasal hakkımızı, tüm demokratik ortamlarda hiç çekinmeden kullanacağız. Şunu hiç kimse unutmasın; Sağlık çalışanlarının döner sermaye ile ilgili talepleri lütuf değil haktır. Ekstra istek değil olması gerekendir.”diye konuştu.
YIPRANMA PAYI YENİDEN DEĞERLENDİRİLMELİ
Açıklamasında yürürlüğe giren yıpranma payının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini de dile getiren Buluç, “Bir diğer beklentimiz yıpranma payı ile ilgili beklentilerimizin karşılanmasıdır. Fiilen 9 yıla 1 yıl, geriye dönük çalışmanın dahil olmadığı ve tüm çalışanları kapsamayan bir yıpranma payı hayata geçmiştir. Beklentilerin çok uzağında kalan yıpranma payının çalışanlara bir faydası olması için mutlaka yeniden değerlendirilmesi şarttır.”dedi.
CAYDIRICI TEDBİRLER ALINMALI
Sağlık çalışanlarına şiddet ve mobbing saldırılarının arttığını da ifade eden Buluç, caydırıcı tedbirlerin acilolarak alınması gerektiğini söyledi. Buluç, “Bir diğer önemli mesele sağlık çalışanlarına şiddettir. Sürekli medyada sağlık çalışanlarının şiddete uğraması, Ambulansların kurşunlandığı, doktorların bıçaklandığı, sağlık çalışanlarının darp edildiği, hastanelerin gruplar halinde basıldığı ve amirlerin sürekli olarak mobbingi arttırdığı şiddet ile kararlı ve caydırıcı tedbirler ile mücadele edilebilir.”dedi.