Bugün - 06 Ağustos 2020 PerşembeKünyemizSayfalarDijital PanoReklamlarHakkımızda
images/habersistemi_06.pngimages/habersistemi_07.png
 
Kırıkkale   28°°C
 
Kırıkkale Ülkü Ocaklarından şehitlik ziyaretiKurban Bayramı dolayısıyla Kırıkkale Ülkü Ocakları Eğitim ve K&uu..
Delice'den marka tuz çıkardı

Tuz sektörüne yeni bir marka girdi; Mayi Tuz! Üretim tesisleri Kırıkkale'nin Delice ilçesinde, 300 dönüm arazi üzerine kuruldu.

Ekonomi Haberi - 19 Temmuz 2018 Perşembe

(12:10)

Tuz sektörüne yeni bir marka girdi; Mayi Tuz! Üretim tesisleri Kırıkkale'nin Delice ilçesinde, 300 dönüm arazi üzerine kuruldu. Yıllık 3 bin ton üretim kapasitesi ile işe başlayan şirketin hedefi 20 bin ton. Üretime başlar başlamaz bu kapasiteye ulaşmak için ilave yatırımlar da başlamış. Bu işe 5 milyon lira yatırım yapan Antalyalı Gözüyukarı Ailesi...

MAYİ TUZ DELİCE’DE DOĞAL KAYNAKTAN ÇIKIYOR

Mayi Tuz'un başında da kurucu ortak olarak ailenin mimar kızı Sibel Gözüyukarı bulunuyor. Diğer ortaklar da Antalya'da petrol istasyonları bulunan babası Oktay Gözüyukarı ile kardeşi Osman Gözüyukarı. Firmanın merkezi Antalya'da. Oktay Gözüyukarı, "Burayı aslında çocuklar için "kurdum ama beni de sardı. İki büyük istasyonumu kiraya verdim, ben de geldim" dedi. Verdikleri bilgiye göre yeryüzünün en kaliteli tuzları, kaynak sularından elde ediliyor ve Türkiye bu konuda çok değerli bir ülke. Mayi Tuz da Kırıkkale'nin Delice ilçesinde doğal kaynaktan çıkıyor. Elde edildiği yer, "Türkiye'nin en büyük doğal kaynak suyu tuzlası'' olarak biliniyor. Doğal kaynak sularından elde edilen tuzlar- rafine işlemine gerek kalmaksızın kristalize oluyor. Mayi Tuzun Enerji Bakanlığı'ndan kiraladığı Delice kaynağı yüzde 28.5 tuz içeriyor. Bu yüksek bir oran. 30 olsa zaten kristalleşerek erimiyor.

 

YENİ PROJE İLE GELİYOR

Gözüyukarılar'ın bölge ile ilgili başka bir planları daha var. Sağlık merkezi açmak istiyorlar. Delice’nin tuzlu suyunun sağaltıcı özelliği olduğu düşünülüyor. Parkinson, sedef gibi hastalıklarda etkili olduğu belirtiliyor. Sibel Gözüyukarı, "Kazakistan'da tuzlu su kaplıcası vardır. Lut Gölüne de sedef hastaları gider. Delice’nin tuzlu suyundan aynı amaçlarla yararlanmak mümkün. Bu konuda planlarımız var. Bu tuz kaynak suyunda eriyik haldedir. Bu nedenle de tansiyonu olumsuz etkileyen erimeyen madde oranı sıfırdır" dedi. Burada yıllık kapasitemiz yaklaşık 20 bin tondur. Sera tipi havuzlarda hijyenik koşullarda üretiyoruz. Paketleyerek saf haliyle tüketiciye ulaştırıyoruz" dedi Oktay Gözüyukarı. 10 kilometre ilerde başka kaynak da var ama şimdilik Delice kaynağı yeterli. 20 bin tona kadar yolu var. Zaten tesisin ilk bölümü tamamlanır tamamlanmaz ilave yatırım da başlamış. Üretim kapasitesi 5 bin ton civarına çıkacak. Bölgede, komşu il Çankırı bugünlerde çok tartışılan kaya tuzu ile tanınıyor. Ancak Mayi Tuz, kaynak tuzunda kalmaya kararlı. Gözüyukarı, "Doğal beyaz bir ürün. Beyazlatıcı kullanmıyoruz. Topak önleyici katmıyoruz. Doğal iyot var. Vanadyum var. Kas yapıcı özelliği olan bir element. Meşhur İsveç çeliğine katarlar. Civar köyler asırlardır kullanıyor. Ünlü bir kaynak. Balıkları doğal tuzlu olur. Bilenler Karadeniz'den bile gelip burada balık tutarlar" dedi.

YAPRAK TUZ ÖNERİSİ

Tesiste bugünkü kapasite ile düşünüldüğünde yılda 3 milyon kilo paket tuz üretilecek. Şu anda en küçük 500 gramlık paketlerden 10 kiloluk torbalara kadar çeşitli ağırlıklarda paketleme yapılıyor. Mayi Tuz, çok yeni bir ürün. Pazarlama başlamış. Bir çok gurme markete girmiş. Online satışı var. Asıl büyük pazarlama atağı için zincir marketlerle görüşmeler yapılıyor. Doğal ürünlere artan ilgi Mayi Tuz için avantaj gözüküyor. Gözüyukarı, "Analiz raporuna göre 84 minerali taşıyor. Demir, lityum ve vanadyum bakımından zengin. Kemik ve dişlerin gelişimi için gerekli olan vanadyum eksikliği yüksek kolesterol ve trigliserid sorunlarına yol açıyor. İçeriğinde zararlı alüminyum silikat, potasyum ferrosiyanür gibi katkılar yok. Kullanırken de farkına dikkat etmeli. Ete pişerken katmamak gerekir. Piştikten sonra üzerine yaprak tuz koymak çok daha lezzetli sonuç veriyor" dedi. Sibel Gözüyukarı'nın verdiği bilgiye göre Türkiye'de yılda yaklaşık 5 milyon ton tuz tüketiliyor. Büyük kısmı endüstride kullanılıyor. 1.2 milyon tonu sofralık. Mayi Tuz da bu pazarda yer alıyor.

ÖDÜLLÜ HOCANIN TASARIMI

Şirketin logosunu, paketlerini ODTÜ'nün tasarım ödüllü hocası Hakan Gürsu tasarlamış. Tokyo ve Moskova başta olmak üzere birçok merkezde ürün tasarımı, iç mimarlık ve şehircilik alanlarında çeşitli projelerde çalışan Gürsu. Japon Endüstri Tasarımcıları Derneği'nin Tasarım   “Öncüsü” ödülünü kazanan ilk Türk. Güneş ve rüzgâr enerjisiyle çalışan çevreci tekne tasarımı “Volitan” ile Tasarım Oscar'larını Türkiye'ye kazandıran isim. Birçok ödülü var. Mayi Tuzun ismi. logosu onun eseri.


Kaynak / Editör: admin Okunma 8178

Bu habere hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yazın !


EkonomiHaberleri

Tüketici güven endeksi 62,6 oldu
Kırıkkale'nin doğal kaynak tuzu markalaşma yolunda
MKE vasıflı çelikte önemli rol oynayacak
Kunduru üretimi Kırıkkale’de hayata geçti
Serbest gezen tavuk yumurtası üretimi yapacak
Kırıkkale’nin ihtiyacından fazla un var
TÜPRAŞ ve MKE Türkiye’nin en büyükleri arasında
Meclis üyeleri eğitim seminerini tamamladı

Diğer Haberler

KİT’lerdeki taşeronlar göz ardı edildi
Damarlarındaki asil kanı kirletme
İşbirliği içerisinde çalışacağız
Yahşihan’da 73 milyonluk altyapı yatırımı
Kırıkkale’de vaka sayısı 23 oldu
Çocuk başkandan çekirdek uyarısı
Keskin’de askıda ekmek uygulaması devam ediyor
Soba değil ihmal öldürür
E-Gazete (Yenigün)
Yazarlar

Mehmet Erkoç

Mehmet_Erkoç Vefa gruplarına minnet borçluyuz

28.04.2020 18:41:05

İnsanlık olarak önemli bir sınav veriyoruz. Tüm d&..




Sulakyurt’ta COVİD-19 tedirginliği Kurban Bayramı dolayısıyla ilçe dışından gelen bir vatandaşta yapıla..
En Çok Okunanlar
Bebek her istediğinde emzirilmelidir Dünya emzirme günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan .. Kırıkkale'de aralarında iş insanlarının bulunduğu FETÖ davasında 6 san.. Çayırlı'nın yeni kitabı ‘Çeri’ raflarda     Kırıkkaleli genç yazar, Gökhan Çayırlı e.. Kulislerde Karadurmuş yankıları Erken seçim olasılığının dilden dile dolaştığı şu günlerde, her..
Namaz Vakitleri
Şehir
(kirikkale)
İmsakGüneşÖğleİkindiAkşamYatsı

Hava Durumu
Şehir
(kirikkale)
Bugün
17°°C - 28°°C
Pazar
18°°C - 29°°C
Salı
13°°C - 25°°C
Perşembe
13°°C - 25°°C

Arşiv Getir

Facebook


Künyemiz Sayfalar Dijital Pano Reklamlar Hakkımızda Facebook FriendFeed Twitter MySpace 0,16Yazılım - Web Aksiyon